latinica  ћирилица
24/01/2018 |  08:47 ⇒ 08:52 | Аутор: РТРС

Овако је изгледала тинејџерка Зора прије 9.000 година (ВИДЕО)

Откада је посљедњи пут неко погледао у Зорино лице прошло је 9.000 година, али сада ту грчку тинејџерку можемо поново видјети након што су научници реконструисали њено лице да би показали како су изгледали људи у мезолиту, око 7.000 година прије Христа.
Научници реконструисали лице тинејџерке старе 9.000 година - Фото: Screenshot/YouTube
Научници реконструисали лице тинејџерке старе 9.000 годинаФото: Screenshot/YouTube

Откривена 1933. године у пећини Теопетра, у централној Грчкој, дјевојчица је названа Авги (грчко име за зору), јер је живјела у праскозорју цивилизације.

Вјерује се да је Зора, на основу костију и зуба, била стара између 15 и 18 година. Има избачену вилицу усљед, како се вјерује, жвакања животињске коже како би се претворила у меку кожу, што је била честа пракса људи тог доба, и намргођен израз лица.

На питање зашто изгледа љутито, професор Манолис Папагрикоракис, који је направио силиконску реконструкцију лица према глиненом одливу њене главе, нашалио се: "За њу није могуће да не буде љута у том времену".

Могуће је да је Зора била анемична и патила од скорбута, а докази такође упућују на проблеме са зглобовима и куковима, због чега јој је било отежано ходање, а који су и допринијели њеној смрти, рекли су научници.

Пећина Теопатра налази се у подручју Тесалије и први пута је била настањена прије 100.000 година. У њој је пронађено оруђе из палеолита, мезолита и неолита, као и керамика из неолита.

Зора је изложена у музеју Акрополис у Атини.

Извор: Б92