latinica  ћирилица
24/01/2018 |  08:25 ⇒ 08:39 | Аутор: РТРС

Неријешени имовински односи стопирали изградњу МХЕ "Цијевна три"

Изградња минихидроелектране "Цијевна три" на ријеци Босни код Добоја обустављена је због проблема у рјешавању имовинских односа и раскидања уговора Владе Републике Срске са норвешким концесионаром о изградњи шест минихидроелектрана из каскаде, речено је у Министарству индустрије, енергетике и рударства Српске.
Струја - Фото: РТРС
СтрујаФото: РТРС

Из Министарства наводе да је за МХЕ "Цијевна три", процијењене вриједности 50.000.000 евра, тренутно ријешено нешто више од 40 одсто имовинских односа и урађен главни пројекат, али "даље активности су обустављене због нереализације других хидроелектрана из каскаде, односно узводне хидроелектране "Цијевна два" и низводне "Цијевна четири".

"У новембру прошле године Влада Српске је једнострано раскинула уговоре о концесији за изградњу шест хидроелектрана на ријеци Босни, процијењене вриједности 250.000.000 евра, с обзиром на то да концесионар није испунио обавезе прописане уговорима о концесији и није обезбиједио финансијска средства за реализацију концесије", подсјећају у Министарству.

Уговори о концесији за изградњу минихидроелектрана -"Добој" на локацији Стари мост, "Цијевна један" - петља Јоховац, "Цијевна два"- Которско, "Цијевна четири" - Копривна, "Цијевна пет" - Дабар и "Цијевна шест"- Модрича, закључени су 2006. односно 2007. године.

Концесионар је прибавио локацијске услове, еколошке дозволе и започео поступак експропријације за поједине хидроелектране, али је, због проблема унутар компаније, дошло до застоја у реализацији уговора, те су у међувремену истекле и прибављене дозволе.

"Због застоја у извршавању преузетих обавеза из уговора о концесији и различитих ставова мањинских и већинских акционара у концесионару, а на основу постигнутог споразума мањинских и већинских акционара, Влада је одобрила пренос уговора о концесији за изградњу МХЕ "Цијевна један", МХЕ "Цијевна два" и МХЕ "Добој" са компаније "Технор Енерџи АСА" Норвешка на компанију "Технор Хидро два АС" Норвешка", наводи се у саопштењу.

Уговори о уступању уговора о концесији између "Технор Енерџи АСА" и "Технор Хидро два АС" са Министарством индустрије, енергетике и рударства потписани су 27. септембра 2013. године.

Из Министарства истичу да, упркос преношењу концесије, није било помака у реализацији уговора, а као главни разлог наводи се недостатак финансијских средстава норвешких компанија.

"Концесионар у уговором одређеном року, односно ни након истека рока од четири године од закључења уговора о уступању уговора о концесији, није израдио пројектну документацију, ријешио имовинско-правне односе, прибавио потребне сагласности и одобрења, обновио гаранцију за извођење, обезбиједио финансијска средства, отпочео изградњу мале хидроелектране и пратећих објеката, па је одржавање уговора на снази изгубило свој циљ", наводе из Министарства.

Из овог министарства наглашавају да ће, уколико буде заинтересованих инвеститора за изградњу наведених хидроелектрана, бити спроведене потребне активности прописане Законом о концесијама.

Извор: СРНА