latinica  ћирилица
23/01/2018 |  20:44 | Аутор: РТРС

Осам могућих ривала БиХ у Лиги нација

Фудбалска репрезентација БиХ сазнаће сутра имена противника у Лиги нација, новоформираном такмичењу које ће замијенити већи дио пријатељских утакмица, али и бити прилика да се избори пласман на Европско првенство 2020. године.
Роберт Просинечки - Фото: nezavisne novine
Роберт ПросинечкиФото: nezavisne novine

Јакосне групе с укупно 55 чланица УЕФА су одређене раније на основу УЕФА ранг-листе 11. октобра 2017, односно по завршетку квалификација за Свјетско првенство у Русији.

"Змајеви" ће наступити у Лиги Б. Уврштени су у други шешир заједно са Шведском, Украјином и Ирском, а тимови из истог шешира се не могу међусобно састати. Бх. тим тако ће добити једног од носилаца, Аустрију, Велс, Русију или Словачку, затим из трећег шешира Сјеверну Ирску, Данску, Чешку или Турску. Селектор Роберт Просинечки с осталим члановима делегације Фудбалског савеза БиХ присуствоваће данашњем жријебу у Лозани.

"Сматрам да су све репрезентације које можемо извући у групи атрактивне и јаке. Биће то занимљиво такмичење. Ми ћемо сваку утакмицу играти у најјачем саставу и покушаћемо да играмо најбоље што је могуће, знајући да се кроз Лигу нација може отићи на Европско првенство. Одлазак на Еуро 2020. наш је циљ и настојаћемо га изборити или кроз квалификације или кроз Лигу нација", рекао је Просинечки.

Србија је сврстана у претпосљедњу Лигу Ц, у другом шеширу са Грчком, Албанијом и Норвешком. У првом су Мађарска, Румунија, Шкотска и Словенија, у трећем Црна Гора, Израел, Бугарска, Финска и у четвртом Кипар, Естонија и Литванија.

Од земаља региона најбоље позиционирана у жријебу је Хрватска. "Ватрени" су Лиги А у трећем шеширу са Пољском, Исландом и Холандијом. Из првог могу извући Нјемачку, Белгију, Португал или Шпанију, а из другог Енглеску, Француску, Швајцарску или Италију.

У жријебу за Лигу Д биће, први шешир Азербејџан, Македонија, Бјелорусија, Грузија, други шешир Јерменија, Летонија, Фарска Острва, Луксембург, трећи шешир Казахстан, Молдавија, Лихтенштајн, Малта и четврти шешир Андора, Косово, Сан Марино и Гибралтар.

Такмичење у Лиги нација почеће 6. септембра по систему кући и на страни. Четири побједника Лиге А ће се пласирати на финале Лиге нација, које ће бити одржано у јуну 2019. Побједници група у лигама Б, Ц и Д пласираће се у виши ранг, а посљедњепласирани у групама лига А, Б и Ц испашће у нижи ранг.

Истовремено остаје играње квалификација за Еуро. Кроз то такмичење на Еуро ће отићи 20 репрезентација, док ће се преостале четири добити кроз плеј-оф на основу пласмана у Лиги нација. Квалификације ће умјесто у септембру 2018. почети у марту 2019. За преостала четири мјеста бориће се 16 побједника група у Лиги нација. Свака од четири Лиге имаће сопствени пут, односно играће се два полуфинала и финале.

Побједник финала избориће наступ на Еуро 2020. Уколико се побједник групе у Лиги нација већ пласирао кроз квалификације, замијениће га наредни најбоље пласирани тим у његовој групи. Уколико се догоди да нека од лига нема четири тима за такмичење, њихова мјеста заузеће тимови из других лига на основу укупног ранкинга у Лиги нација.

Извор: Независне новине