latinica  ћирилица
23/01/2018 |  20:40 ⇒ 21:34 | Аутор: РТРС

Ухапшен генерал који је најавио предсједничку кандидатуру у Египту

Некадашњи челник египатске војске, пензионисани генерал Сами Анан ухапшен је након што је објавио да намјерава да се кандидује за предсједника Египта.

Сами Анан је оптужен за кршење египатског војног закона, због кандидовања за предсједничку функцију без дозволе, преноси Би-Би-Си.

Пензионисани генерал био је посљедњи велики противник актуелном египатском предсједнику Абдел Фатах ел Сисију. Неколико њих је већ отказало своје кандидатуре.

Анан је био начелник војног штаба од 2005. до 2012. године. Раније овог мјесеца је на друштвеним мрежама најавио да намјерава да се кандидује за предсједника.

Послије оптужби војске на државној телевизији, да је "очигледно" радио против египатских оружаних снага, како би сукобио војску и египатски народ, спроведен је у војно тужилаштво у Каиру.

Његов портпарол изјавио је да је Анан прекршио било који закон.

Иначе, актуелни предсједник Абдел ел Сиси на власти је од 2013. године, пошто је предводио војни удар којим је са чела државе свргнут Мухамед Мурси.

Предсједник је постао на изборима 2014. године, а објавио је да намјерава да се кандидује за други четворогодишњи мандат.

Извор: Агенције