latinica  ћирилица
23/01/2018 |  17:42 ⇒ 17:51 | Аутор: РТРС

Пуђдемон тражи да се безбједно врати у земљу

Смијењени предсједник Каталоније Карлес Пуђдемон затражио је да се врати у Шпанију без ризика да ће бити ухапшен због своје улоге у у покрету за независност шпанске покрајине, пренијели су белгијски медији.

Он је током говора у Копенхагену изјавио да има намјеру да у наредном периоду допринесе поновном успостављању демократије, како би се испоштовали резултати регионалних избора.

"Који бољи знак треба за поновно успостављање демократије од пружања могућности враћања без ризика, како бих присуствовао дебати у парламенту?", упитао је бивши каталонски лидер.

Пуђдемон је позвао све, укључујући власти у Мадриду, да му омогуће да присуствује дебати у каталонском парламенту, током које би посланици требало да гласају за или против поновног постављања бившег лидера на чело Каталоније.

Власти у Шпанији ће се вјероватно оглушити о захтјев Пуђдемона, нарочито након данашње изјаве министра унутрашњих послова Шпаније Хуана Игнација Зоида, који је рекао да се предузимају све мјере на шпанској граници како би се бивши каталонски лидер спријечио да се врати у земљу и да то неће бити могуће чак и ако покуша да до парламента доће "у пртљажнику аутомобила", преноси АФП.

Пуђдемон је након побједе сецесионистичких странака на регионалним парламентарним изборима у Каталонији у децембру означен као кандидат за нови мандат на челу шпанске покрајине, али је шпански премијер Маријано Рахој изјавио како није могуће да било ко управља шпанском покрајином из иностранства.

Извор: Срна