latinica  ћирилица
23/01/2018 |  16:56 ⇒ 18:13 | Аутор: РТРС

Соколац: Јесу ли подстицаји подстакли мјештане да се опредијеле за мљекарство? (ВИДЕО)

Од продаје млијека соколачки мљекари у прошлој години остварили су приход од милион и 600.000 КМ. Рекордна година ипак је била 2016, када су испоручили више од 2 милиона и 100.000 литара.
Соколац - мљекари - Фото: РТРС
Соколац - мљекариФото: РТРС

Подстицаји Министарства пољопривреде Републике Српске нису изостали, мљекари добијају 30 одсто од откупне цијене литре млијека, али је заказала општина Соколац, која од 2013. године не издваја средства за ту намјену.

Но, разлог експанзије малих фарми музних крава јесте поуздан партнер, билећка мљекара Пађени прије свих, из које сваког 5. у мјесецу мљекарима плате за испоручене количине млијека.

И сарајевска мљекара откупљује млијеко на романијском платоу, али мјесечне транше нису увијек редовне.

Јадранка и Драгомир Којић прије 10 година одлучили су се да посредством Министарства пољопривреде Републике Српске увезу 10 музних јуница, чешких сименталки. Данас имају 12 музних грла, а свака дневно произведе 20 до 25 литара висококвалитетног млијека.

"Кад се појавила мљекара Пађени, захваљукући Ненаду Вукоју повећан је број грла и производња млијека на нашем подручју, јер он редовно плаћа уговорено, а за узврат хоће уредно, чисто и са њим немате никаквих проблема" каже Драгомир Којић, произвођач млијека са Сокоца.

Већина од око двије стотине соколачких мљекара млијеко предаје Мљекари Пађени, а дио су кооперанти сарајевског Милкоса.

"Млијеко је једини пољопривредни производ за који се унапријед зна и купац и цијена. Када би се и за остале производе системски нашло рјешење, била би далеко боља пољопривредна производња", рекао је Славиша Кнежевић, виши стручни сарадник за пољопривреду општине Соколац.

Мада је пољопривреда стратешка привредна грана, из соколачког буџета изостали су подстицаји, а до 2013. године издвајали су 0,05 одсто по испорученој литри млијека,кажу мљекари.

Помогли су набавку лактофриза у 30-етак мањих фарми.

Соколачки мљекари ипак су опредијељени за наставак производње, јер кажу, четворочлана породица може угодно да живи од продаје млијека.

Опширније погледајте у прилогу: