latinica  ћирилица
23/01/2018 |  16:44 ⇒ 24/01/2018 | 07:47 | Аутор: РТРС

Свјетски економски форум у Давосу, појачане мјере безбједности (ВИДЕО)

Обраћањем индијског премијера, отворен је Форум у Давосу, за који се пријавило око 2.500 учесника, међу којима 70 шефова држава и влада. Око 5.000 војника контролише комплетан простор око здања у којима ће се одржавати форум. Град је потпуно завејан и биљежи највеће падавине у посљедњих десет година.

Индијски премијер Нарендра Моди упозорио је, отварајући Свјетски економски форум у Давосу, да је недавни талас трговинског протекционизма, којим владе постављају баријере слободној трговини између народа, забрињавајући.

Моди је рекао да су "снаге протекционизма подигле главе против глобализације", пренијела је агенција АП.

Не помињући директно америчког предсједника Доналда Трампа или САД, Моди је истакао да "рјешење ове забрињавајуће ситуације против глобализације није изолација".

Индијски премијер цитирао је Махатму Гандија: "Не желим да прозори на мојој кући буду затворени са свих страна. Желим да вјетрови култура свих земаља уђу у моју кућу самоувјереношћу и тако изађу."

Ово је први пут да један индијски премијер борави у Давосу од 1997. године, навела је америчка агенција.

Свјетски економски форум у швајцарском зимском одмаралишту Давосу окупиће, до 26. јануара, свјетске лидере и политичке и економске елите, у условима геостратешких подјела на више фронтова, које имају далекосежне политичке, економске и друштвене посљедице.

Тема овогодишњег, 48. форума је "Изградња заједничке будућности у подјељеном свијету", а 2.500 учесника, међу којима 70 шефова држава и влада, настојаће да дефинишу заједничке акције и мјере за рјешавање глобалних проблема.

Први пут послије готово двије деценије најављено је и учешће америчког предсједника Доналда Трампа, који би требало да одржи завршни говор на форуму.

Предсједник Србије Александар Вучић ће, такође, учествовати на форуму.

Око 5.000 војника контролише комплетан простор око здања у којима ће се одржавати форум.

Простор је подијељен у четири зоне безбједности у које ће моћи да уђе само онај ко има акредитацију.

Није тајна да ће унутар прстенова бити мјеста и за снајперисте, који ће, за сваки случај, дежурати у три смјене.

Цјелокупна организација догађаја Граубинден и саму Швајцарску коштаће чак 28 милиона франака.

Сви акредитовани учесници форума још од слијетања на било који од аеродрома у Швајцарској мораће да прођу кроз низ провјера.

Прије уласка у конгресни центар, проћи ће кроз неколико скенера, а све што буду имали код себе провјерава се. Кроз скенере пролазе сви – и сами учесници скупа.

Становницима Давоса препоручено је да током одржавања форума остану у својим кућама.

Давос је одувијек важио за град у којем свјетска елита и џет-сет свијет воли да проводи слободне тренутке.

Због тога су и цене соба у хотелима одговарајуће и не мијењају се чак ни у вријеме одржавања форума.

У Давосу постоји 78 хотела са 9.300 кревета у њима, али и 2.648 у камповима и хостелима.

Соба у скромнијем хотелу кошта око 300 евра, али под условом да се резервише седам ноћења с доручком.

Овогодишњи форум у Давосу плијени пажњу јавности и зато што је свјетска елита упала у снијежну бајку, будући да је тај град поптуно завејан и биљежи највеће падавине у посљедњих десет година.

И управо велика количина снијега која је нападала у том градићу спријечиће можда најављене протесте зелених партија и швајцарских демократа.

Тим политичким групама је забрањен митинг на улицама од организатора форума због недостатка слободног простора за протесте, баш због снијега.

Првобитно је било планирано да политички активисти протестују против доласка америчког предсједника Доналда Трампа, који треба да има завршни говор на форуму.

Извор: Агенције