latinica  ћирилица
23/01/2018 |  10:59 ⇒ 11:41 | Аутор: РТРС

Оружје с Балкана за обрачуне криминалаца у Шведској

Рат криминалних банди дигао је Шведску на ноге, због чега неки из опозиције траже да се ангажује и војска у рату против криминалаца. Овакву опцију сасвим не искључује ни социјалдемократски премијер Стефан Ловен.
Шведска: Оружје стиже преко Хрватске  (Screenshot: Youtube/Aftonbladet) -
Шведска: Оружје стиже преко Хрватске (Screenshot: Youtube/Aftonbladet)

Премијер наводи да се неће одмах кренути са војском против криминалаца, већ да је први корак пооштравање закона, а на столу су и друге могућности.

Прошле године на шведским се улицама запуцало 320 пута, а притом су 43 особе убијене, најчешће на јавним мјестима.

Ратује се оружјем са Балкана. Полиција је објавила извјештај према којему та земља има 60 несигурних подручја, тј. зона у којима су криминалци у рату са државом и настоје да преузму контролу у њима како би развили свој утицај и криминалне послове.

Најтиражније скандинавске новине Афтонбладет објавиле су јуче причу свог истраживачког тима који описује пут оружја с Балкана за Шведску.

Шведски репортери били су на лицу мјеста у Бањалуци, гдје им је полиција Републике Српске показала вреће оружја које су биле на путу за Скандинавију у количинама довољним да убију на стотине људи, пише Афтонбладет.

– Шведска је највеће тржиште у Европи за оружје с Балкана. Постоји добро уходана организација која прима и продаје оружје у Шведској - рекао је државни тужилац из Бањалуке Горан Гламочанин.

Клупко се почело одмотавати 2014. године када је један транспорт оружја заустављен на хрватско-словеначкој граници. Акција је била резултат полицијске сарадње Шведске, Словеније, Хрватске и БиХ.

У правном смислу акција се претворила у катастрофу. Само је једна особа осуђена, и то на три мјесеца затвора. Недавно је једна особа заустављена у аутобусу на хрватско-словеначкој граници, а била је на путу за Малме.

У торбама јој је пронађено 36 ручних бомби, три аутоматске пушке, седам пиштоља, стотине метака, једна нагазна мина.

Ухапшена особа је из села у околини Бањалуке.

- Иако је кријумчарио масу оружја, више изгледа као магарац за утовар него утјицајна личност у свијету подземља - пише Афтонбладет.

Репортери су били у његову сиромашном селу, гдје живе већином Роми. Његова браћа тврде да је њихов брат преварен.

– Преваром су га навели да узме торбе. Он није имао појма што се у њима налази. Често путујемо за Шведску и од познаника као услугу узимамо торбе које шаљу рођацима – кажу његова браћа.

Споменути 29-годишњак требао је испоручити оружје једном мушкарцу који је пријављен на различитим адресама у Гетеборгу и Малмеу.

Познат је полицији и у више је истрага неразријешених убистава. У Бањалуци га знају, али људи не желе да говоре о њему јер кажу да је опасан.

Централа за оружје из БиХ је у Малмеу, на југу је Шведске, гдје оружје доспијева из Данске преко моста Ересундсбро. Оружје с Балкана се затим препродаје за рат банди у два највећа шведска града – Гетеборгу и Стокхолму.

Афтонбладет је објавио и интервју с извјесним Луком који прима оружје што се кријумчари преко Хрватске. Оружје се обично скрива код дјевојака или пријатеља који нису на мети полиције. Како је Малме нека врста складишта за оружје, тамо је оно и најјефтиније, каже тај човјек који долази из Гетеборга да га купи.

У хрватској полицији негирају проблем, односно да се оружје из БиХ шверцује преко Хрватске за Шведску. Тврде да је хрватска граница готово непробојна, понајвише због шенгенске контроле и да би кријумчари сигурно били откривени, попут 25-годишњакиње која је прије мјесец дана ухапшена на прелазу Стара Градишка с три ракетна и једним ручним бацачем које је као путница у аутобусу имала у личном пртљагу.

Извор: Агенције