latinica  ћирилица
23/01/2018 |  10:19 | Аутор: РТРС

Иванов на 14 страна образложио непотписивање Закона о језицима

Предсједник Македоније Ђорђе Иванов упутио је писмо Собрању у којем је на 14 страна образложио зашто је уложио вето на Закон о употреби језика којим се уводи већа заступљеност албанског језика у земљи.
Ђорђе Иванов, предсједник Македоније (фото:www.nspm.rs) -
Ђорђе Иванов, предсједник Македоније (фото:www.nspm.rs)

Иванов је навео све дијелове, чланове и ставове Закона о употреби језика којима се, према њему, крши Устав, а он сматра да је чак 19 чланова овог закона противуставно.

Нагласио је да је приликом усвајања овог закона у парламенту злоупотријебљена европска застава да би простом већином био донесен закон којим се мијењају системски закони, а који се доносе двотрећинском већином.

Закон о употреби језика усвојен је 11 јануара.

Након што је Иванов вратио закон Собрању на поновно разматрање предсједник парламента Талат Џафери ставио га је на дневни ред пленарне сједнице за 29. јануар.

Уколико овај закон буде изгласан и други пут без измјена предсједник нема право вета.

Уколико закон буде усвојен албански ће постати други службени језик у Македонији. Он ће омогућити да између 450 и 500 хиљада припадника албанске заједнице користи свој језик у државној администрацији, здравству, правосуђу и полицији.

Албански језик до сада је службено коришћен само у општинама са већинским албанским становништвом.

У Македонији, у којој живи око два милиона становника, на власти је коалициона влада коју чине Социјалдемократски савез Македоније /СДСМ/ и највећа политичка формација македонских Албанаца - Демократска унија за интеграцију /ДУИ/.

Усвајање закона о језицима био је један од захтјева ДУИ за формирање коалиционе владе чији је предсједник Зоран Заев.

Опозиција је у јавној расправи указивала на посљедице усвајања овог закона, а предлагачи да је то веома важно за европске интеграције и да свака заједница може да користи свој језик.

Навођен је примјер самопроглашеног Косова гдје су у службеној употреби три језика - албански, српски и турски.

Извор: СРНА