latinica  ћирилица
23/01/2018 |  09:23 ⇒ 10:22 | Аутор: РТРС

Мушкарци би сваки дан требало да једу нар

Научна истраживања потврдила су да је нар љековита воћка, нарочито када је мушкост у питању. Наиме, да би се заштитили од карцинома простате, мушкарци би сваког дана требало да једу нар или да пију по 2,5 дл сока од овог воћа.
Сок од нара (Фото: Thinkstock) -
Сок од нара (Фото: Thinkstock)

Ова укусна и необична воћка, како такође тврде научници, може да побољшава потенцију захваљујући обиљу антиоксиданаса који доводе до боље прокрвљености полног органа.

Нар садржи и фитоестрогене, односно биљне хормоне којима се приписује велика улога у спречавању различитих обољења. Међу њима су на посебном мјесту хормонски зависни канцери, као што је карцином јајника. Код жена у менопаузи примијећено је позитивно дјеловање нара против депресије и остеопорозе. Вјерује се и да је нар добар и за рад срца, док је општеприхваћен као средство против цријевних паразита.

Нар је благотворан и у лијечењу посјекотина, опекотина и других рана. Тврди се и да је нар воћка против старења, а заговорници традиционалне медицине поручују да се редовним конзумирањем нара јачају нокти и коса.

Осим за исхрану, нар се, односно сјеменке овог воћа, користе и за прављење уља. Овај производ је идеалан за његу суве коже, склоне екцемима, па чак може да ублажи и посљедице псоријазе. Ријеч је о врло благом уљу које има снажна противупална и антимикробна својства.

Умирује стомак

Кору нара не би требало бацати већ осушену чувати. Од коре нара може да се припреми чај који је врло ефикасан у санирању стомачне инфекције. За шољу чаја потребно је 10 до 12 грама коре нара која се прелије са два децилитра кључале воде. Покрије се тацном и остави да одстоји пола сата. Пије се пола шоље непроцијеђеног напитка и поново се поклопи тацном. Ако послије 20 минута нема побољшања, попијте и другу половину чаја.

Извор: Вечерње новости