latinica  ћирилица
22/01/2018 |  19:02 ⇒ 20:20 | Аутор: РТРС

Због неодговарајуће категоризације граничних прелаза, огромни губици (ВИДЕО)

Због неодговарајуће категоризације граничног прелаза у Новом Граду, општина је за пет година изгубила пола милиона марака.
Гранични прелаз Нови Град - Фото: РТРС
Гранични прелаз Нови ГрадФото: РТРС

На губитку су и привредници, и превозници. Шта значи гранични прелаз, знају у Козарској Дубици, који након привремене прекатегоризације за међународни саобраћај путника, биљежи добре резултате.

Стотину километара више морају да пређу извозници из Новог Града, како би прешли границу. Отварање прелаза у Новом Граду за промет робе, који не подлијеже инспекцијском прегледу, смањио би трошкове и изгубљено вријеме.

Сретко Јованковић, шеф маркетинга и продаје фирме "Сана Елвис" из Сводне код Новог Града каже да би им отварање овог прелаза смањило трошкове, те би доприњело конкуретности.

Отварање овог прелаза значило би и превозницима теретног саобраћаја, који у Градишци чекају и по два дана.

"Нови Град има царинску испоставу Нови Град. Било би далеко експедитивније. На мањем граничном прелазу, раније није била толика гужва и једноставно, дођу нам камиони и већ за пар сати завршимо свој посао и идемо на мјесто истовара", истиче Игор Бебен, члан Удружења превозника Републике Српске.

Од 2013. године, када је гранични прелаз у Новом Граду затворен за промет робе, које не подлијежу инспекцијском прегледу, штету трпи и општина.

Бојан Лукач замјеник начелника општине Нови Град наводи да је у протеклих пет година губитак општине Нови Град око пола милиона марака.

И посљедња иницијатива општине за прекатегоризацију је пропала. Иако је испитивање степена носивости моста на прелазу, показало дозвољену границу, Хрватска тражи реконструкцију, на прелазу Нови Град-Двор.

"Међутим може се констатовати, а и чланови мјешовите комисије су потврдили да смо ми као локална заједница испоштовали све обавезе што имамо", каже Лукач.

Овај прелаз, отворен је за међународни саобраћај путника већ двије године. Међутим, категорзација се врши свака три мјесеца. Резултат садашње категорије прелаза, је додатних, око, милион и по марака у општинској каси. Ипак, 7. фебруар опет доноси неизвјесност, јер тог датума истиче рок садашњег статуса прелаза, преко којег годишње пређе више од 300 хиљада возила и путника.

"И онако смо постали слијепо цријево још кад би затворили тај гранични прелаз стварно би имали великих проблема у функционисању у финансијском смислу и са одливом становништва, мислим ад није у интересу ни једног ни другог народа ни јендог ни другог града", наводи Раденко Рељић начелник општине Козарска Дубица.

У Козарској Дубици очекују да ће овакав статус остати непромијењен, а у Новом Граду да ће добити бар привремени статус прелаза за теретни саобраћај.