latinica  ћирилица
22/01/2018 |  18:14 | Аутор: РТРС

Комић отворио савјетовање агронома и пољопривредника на Златибору

Министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић отворио је данас на Златибору 52. савјетовање агронома и пољопривредника Србије, на којем ће бити представљена најновија достигнућа и будући правци у развоју пољопривреде код нас и у свијету.
Јасмин Комић - Фото: РТРС
Јасмин КомићФото: РТРС

Осим тога, учесници ће се упознати о иновацијама у оплемењивању и технологији гајења најзначајнијих ратарских, индустријских, крмних и повртарских биљака, заједно са алтернативним културама и органском производњом, саопштено је из Министартва науке и технологије Републике Српске.

Савјетовање, које се одржава до суботе, 27. јануара, организује Институт за ратарство и повртларство из Новог Сада.

"Република Српска и Србија су одувијек имале изванредну сарадњу, нарочито из области пољопривреде. У времену када је велика потражња али и изузетан притисак на природне ресурсе, поставља се задатак за производњу довољне количине здравствено безбједне хране, која служи подмирењу растуће свјетске популације", истакао је Комић.

Он је оцијенио да то није лак задатак, нарочито када се има у виду и нерационалност понашања, те навео да се чак трећина хране за људску употребу баца.

"Када се томе дода и чињеница да је проценат воде за пиће на Земљи занемарив, очигледно је да се мора кренути у борбу са изазовима које нам данашњица доноси", поручио је Комић.

Он је додао да ће позитиван искорак у настојању да се област пољопривреде унаприједи, бити потписивање уговора о научној и пословно-техничкој сарадњи Пољопривредног института Републике Српске са Институтом за ратарство и повртларство из Новог Сада.

Комић је навео да ће уговор бити потписан у сриједу, 24. јануара, на дан отварања првог Савјетовања агронома Србије и Републике Српске на Златибору.

Извор: Срна