latinica  ћирилица
22/01/2018 |  17:09 ⇒ 23/01/2018 | 14:07 | Аутор: РТРС

У МИП-у, на четири позиције запослено 11 људи и сви из ПДП-а (ВИДЕО)

Након афере о службеним путовањима, министар иностраних послова Игор Црнадак, могао би да се нађе у центру нове – у вези са запошљавањем у МИП-у.
Запошљавање МИП (Архив) - Фото: РТРС
Запошљавање МИП (Архив)Фото: РТРС

Ријеч је о учесталим прерасподјелама радника, због пријема нових.

Како "Глас Српске" пише, Црнадак је успио немогуће – да на четири радна мјеста запосли 11 радника. Пишу и да је све урађено по закону, што тврди и Црнадак. То је био и његов једини коментар.

Умјесто четири, запослено 11. По конкурсу. И по страначкој линији, ПДП-овој - у Министарству иностраних послова. И под, тврди извор "Гласа Српске", директном палицом Игора Црнатка и његовог блиског сарадника Драгише Делића. Шема је, наводи лист, позната.

Кандидат, након "намјештеног" конкурса, добије рјешење Агенције за државну службу о распореду на радно мјесто. Послије извјесног времена иде на другу позицију у МИП-у, укључујући и ДКП. Агенција, затим, активира механизам, који је у складу са законом, а према којем, на упражњено мјесто буде запослен сљедећи кандидат са листе најуспјешнијих.

Као најдрастичнији примјер, "Глас Српске", наводи позицију трећег секретара у Одсјеку за економску дипломатију. Од фебруара до децембра прошле године, у тој улози била су четири лица. На функцији првог секретара у Одсјеку за церемонијал била су три запослена, а у фотељи другог секретара у Канцеларији за односе с јавношћу два. Толико их је било запослено и на позицији трећег секретара у Одсјеку за правне, кадровске и преводилачке послове.

Осим констатације да у тексту "Гласа Српске" пише да је све у складу са законом, Црнадак, у телефонском разговору, није имао други коментар. Његови резултати рада, фасцинантни су члану Привремене истражне комисије за прибављање информација о спољнополитичком статусу БиХ Марију Караматићу, јер је, каже, поред путовања, успио да се бави и страначким запошљавањем.

Марио Караматић, члан Привремене истражне комисије за прибављање информација о спољнополитичком статусу БиХ истиче да би у нормалној земљи, министар због овакве афере поднио оставку, али ми нисмо нормална земља.

"Ставрно је фасцинанстно како он никад није ту, а успјева да се бави запошљавањем", рекао је Караматић.

Истражној комисији писала је и група незадовољних грађана. У електронској пошти, која је стигла и на нашу мејл адресу, траже од Комисије да изврши увид у рад Министарства и заустави, како наводе, бахато понашање Игора Црнатка.

Као прво, родбинско и страначко запошљавање. Сви знају у министарству унапријед ко ће бити примљен. Други проблем је распоред људи у дипломатско-конзуларну мрежу. Неки људи спајају по два или три мандата или проведу у сједишту највише годину да би се вратили у њима жељену дестинацију.

А ове године у заједничким институцијама, како је предвиђено буџетом, биће 1.124 службеника више, па ће број запослених бити, невјероватних, 23.174.