latinica  ћирилица
22/01/2018 |  14:39 | Аутор: РТРС

Пандуревић: Шпирић посљедњи који може причати о патриотизму

Предсједавајућа Клуба посланика СДС-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Александра Пандуревић сматра да је потпредсједник СНСД-а и посланик те странке у парламенту БиХ Никола Шпирић "посљедња особа која било коме може држати лекције о патриотизму".
Александра Пандуревић - Фото: РТРС
Александра ПандуревићФото: РТРС

- Све што је Шпирић радио током своје каријере у институцијама БиХ јесте разградња Републике Српске и јачање БиХ - рекла је Пандуревићева за Срну реагујући на Шпирићеву изјаву да би се "могао направити списак СДС-ових издаја и промашаја у Сарајеву".

Наводећи да су за Шпирићевог мандата на челу Савјета министара усвојени закони о Тужилаштву и Суду БиХ, Пандуревићева је оцијенила да је он тај који је ове институције "цементирао и финансијски ојачао".

Она је додала да је у вријеме када је Шпирић постао предсједавајући Савјета министара буџет Тужилаштва био три милиона КМ, а када је отишао 2014. године 11,5 милиона КМ, док је 2006. буџет Суда БиХ био 4,8 милиона, а 2014. године 16 милиона КМ.

- Од 2006. до 2010. године, када је Шпирић водио Савјет министара, усвојено је 167 закона од чега су 23 потпуно нова закона којима се формирају нове институције на нивоу БиХ, 25 закона које је наметнуо високи представник потврђено је у парламенту, а 48 од тих 167 представљају пренос надлежности са Републике Српске на ниво БиХ - навела је Пандуревићева.

Према њеним ријечима, Шпирић је за вријеме руковођења Савјетом министара укинуо спортске репрезентације Републике Српске и рекао да "само БиХ може имати спортске репрезентације".

У исто вријеме, додала је Пандуревићева, основане су и агенције за биље, ветеринарство, предшколско, основно и високо образовање, те сет полицијских агенција на нивоу БиХ од Агенције за координацију полицијских тијела, агенције за форензику, агенције за обуку кадрова.

Извор: СРНА