latinica  ћирилица
22/01/2018 |  13:30 | Аутор: РТРС

Туристичка средишта у Алпима у страху од лавина

Сњежни покривач у Алпима готово непрестано расте тако да у појединим подручјима постоји екстремно велика опасност од лавина.
Моћ природе - сњежна лавина - Фото: Screenshot/YouTube
Моћ природе - сњежна лавинаФото: Screenshot/YouTube

Цермат у Швајцарској и Санкт Антон у Аустрији послије обилних сњежних падавина одсејчени су од свијета. Жељезнички саобраћај у Цермату обустављен је због опасности од лавина, а затворен је и прилаз граду.

На широким подручјима Швајцарске проглашена је узбуна због опасности од лавина. Од невремена и лавина 1999. овако нешто није забиљежено, саопштила је представница Швајцарске метеоролошке службе.

И у западним крајевима Аустрије, дијеловима Салцбурга, Тирола, Форарлберга, у Доњој Аустрији, очекује се проглашење највишег степена упозорења, јер треба да падне још 50-100 цм снијега. У Санкт Антону је ситуација веома тешка, јер је улаз и излаз из града немогућ. У Аустрији су поново многе жељезничке линије затворене због опасности од лавина, па су путници између Швјацарске и Аустрије морали да пређу на аутобусе.

У Баварској, у Њемачкој, у три лавине јуче је повријеђено неколико скијаша - један од њих је преминуо у болници, послије безуспјешног покушаја реанимације.

Извор: Блиц