latinica  ћирилица
22/01/2018 |  13:12 ⇒ 23/01/2018 | 08:06 | Аутор: РТРС

Још нема резултата о убиству Оливера Ивановића (ВИДЕО)

Амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин оцијенио је да посјета предсједника Србије Александра Вучића Косову и Метохији представља храбар чин, истичући да Москва тражи учешће српских органа у истрази о убиству лидера Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда" Оливера Ивановића.

Чепурин је у разговору са Вучићем изразио саучешће поводом убиства Оливера Ивановића и нагласио да Русија осуђује тај терористички акт, захтијевајући адекватну истрагу уз учешће представника надлежних српских органа у пуном капацитету, као и међународних оргнизација, у складу са Резолуцијом 1244 Савјета безбједности УН.

Руски амбасадор истакао је да је сада на Косову и Метохији још видљивије да Приштина не испуњава одредбе Бриселског споразума о Заједници српских општина, као и проблем функционисања суда за злочине Ослободилачке војске Косова, саопштено је из службе предсједника Србије за односе са јавношћу.

Чепурин је пренио поруке захвалности руског министра спољних послова Сергеја Лаврова и савјетника руског предсједника Јурија Ушакова за Вучићев допринос развоју српско-руских односа, као и њихову опредијељеност за наставак дијалога двије земље о свим питањима.

Вучић - Чепурин

Вучић и Чепурин сагласили су се да су предстојећа посјета Лаврова Београду и обиљежавање 180 година од успостављања дипломатских односа двије земље прилика да се још једном истакне значај сарадње и пријатељских односа Србије и Русије.

Вучић сматра да је његова посјета била веома значајна за уједињење српског народа и положај Срба на Косову и Метохији.

Он је нагласио да је том приликом осјетио њихову потребу да подијеле своје проблеме и додао да ће уложити много труда да им се помогне и олакша живот.

Михајловић: Не постоји ниједан разлог да се Београд не укључи у истрагу

Потпредсједник Владе Србије Зорана Михајловић рекла је да не постоји ниједан разлог да српски органи не буду укључени у истрагу убиства Оливера Ивановића, ако власти у Приштини немају шта да крију и ако желе да се пронађу убице и налогодавци терористичког злочина.

Михајловићева је рекла новинарима да је у интересу и ЕУ да се ово убиство што прије ријеши и да не види зашто би неко имао нешто против укључивања српских органа, с циљем што бржег откривања починилаца.

Она је навела да је важно то што налогодавци убиства Оливера Ивановића нису успјели да посвађају, нити да уплаше Србе на Косову.

Стефановић: Опозиција "цртаја мету на челу" Вучићу

Министар унутрашњих послова Србије и функционер СНС-а Небојша Стефановић оптужио је представнике опозиције да "цртају мету на челу" предсједнику Србије Александру Вучићу и његовој породици.

Стефановић је рекао да се против Вучића води бестијална кампања и да се опозиција утркује у директним лажима да је он повезан са убиством Ивановића, док се Вучићу одузима право да у медијима каже да са тим нема никакве везе и да није урадио ништа лоше.

Стефановић је за то оптужио Драгана Ђиласа, Сашу Јанковића, Драгана Шутановца, Раду Трајковић и Александра Шапића да директно повезују Вучића са убиством Ивановића, иако немају ниједан доказ за то.

Он је додао да је посебно несхватљиво што о убиствима у Србији говоре Јанковић и Шутановац јер су, како тврди, у вријеме док су они били на власти по улицама убијани и новинари и грађани који су учествовали на митинзима против власти.

Функционер СНС је рекао да је власт у Србији једина која је суштински показала искрено интересовање да се открију убице Ивановића и да и даље инсистира да се српски органи укључе и помогну у истрази.

- Жао ми је што ови што просипају мржњу сваки дан против Вучића у својим саопштењима не траже додатну истрагу и што не врше притисак на међународне органе да се убице пронађу и казне - рекао је Стефановић.

 Извор: Агенције/РТРС