latinica  ћирилица
22/01/2018 |  12:12 ⇒ 12:22 | Аутор: РТРС

Просјечна плата у децембру 835 КМ; Раст производње и извоза

Просјечна децембарска нето плата у Републици Српској износила је 835 КМ и реално је већа за 0,4 одсто од новембарске, подаци су Републичког завода за статистику Републике Српске.
Конвертибилне марке - Фото: РТРС
Конвертибилне маркеФото: РТРС

Највећа децембарска нето плата у висини од 1.310 КМ била је у сектору финанијске и дјелатности осигурања, док је најмањи децембарски просјек - 548 КМ био у административним и помоћним дјелатностима.

Децембарска бруто плата износила је 1.338 КМ.

Просјечна мјесечна нето плата исплаћена у прошлој години у Српској износила је 831 КМ, и у односу на 2016. годину номинално је мања за 0,6 одсто. До смањења је дошло углавном због корекције плата по основу минулог рада у складу са новим законским рјешењима.

Цијене производа и услуга које се користе за личну потрошњу у Српској у децембру су у односу на новембар прошле године у просјеку остале непромијењене, док су на годишњем нивоу у просјеку више за 0,4 одсто.

Највећи раст цијена у децембру од 0,8 одсто регистрован је код превоза усљед виших цијена у групи горива и мазива.

Највећи пад цијена у децембру од 2,9 одсто забиљежен је код одјеће и обуће усљед сезонских снижења и празничних попуста.

Производња већа за 1,4 одсто

Календарски прилагођена индустријска производња у Републици Српској у прошлој години већа је за 1,4 одсто у односу на 2016. годину, подаци су Републичког завода за статистику. У посматраном приоду у прерађивачкој индустрији остварен је раст од 6,5 одсто.

У вађењу руда и камена у прошлој години је остварен пад од 2,1 одсто, а у производњи и снабдијевању електричном енергијом, гасом, паром и климатизацији је дошло до пада од 7,5 одсто у односу на претпрошлу годину.

Посматрано према економској намјени производа, у прошлој години највећи процентуални раст од 20,7 одсто у односу на претходну годину регистрован је код капиталних производа.

Број запослених у индустрији Српске у прошлој години у односу на 2016. годину већи је за четири одсто.

Највеће процентуално повећање броја запослених од 4,2 одсто било је у прерађивачкој индустрији.

Извоз повећан за 21,2 одсто

Република Српска је у прошлој години у спољнотрговинском пословању са иностранством остварила вриједност извоза од 3,477 милијарди КМ или за 21,2 одсто више у односу на претпрошлу годину, саопштено је из Републичког завода за статистику Српске. Вриједност прошлогодишњег увоза била је 4,858 милијарди КМ или за 9,7 одсто него више у односу на 2016. годину.

Покривеност увоза извозом у прошлој години био је 71,6 одсто, што је највећи проценат у историји Српске.

У прошлој години Република Српска је највише робе, у вриједности од 530 милиона КМ, извезла у Италију, док је вриједност извоза у Хрватску била 463 милиона КМ.

Највећа вриједност оствареног увоза од 845 милиона КМ била је у пословању са Србијом, док је вриједност увоза из Русије била 629 милиона КМ.

Највеће учешће у извозу остварује електрична енергија у вриједности од 247 милиона КМ, док највеће учешће у увозу - 572 милиона КМ, остварује нафта и уља добијена од битуменозних сирових минерала.

Извор: СРНА