latinica  ћирилица
22/01/2018 |  08:32 | Аутор: РТРС

Опрез - снијег, магла и поледица

На путевима у источним и југоисточним крајевима Републике Српске саобраћај се одвија нешто спорије због сњежних падавина, а на подручју Невесиња, Гацка, Романије, Хан Пијеска, Хан Погледа и преко Рогоја, осим снијега, повремено јак вјетар ствара сњежне наносе, упозоравају из Ауто-мото савеза Српске.
Снијег - Фото: РТРС
СнијегФото: РТРС

У котлинама, уз ријеке и преко превоја магла мјестимично смањује видљивост.

У осталим крајевима Српске коловози су претежно влажни и клизави, а опрез због поледице је неопходан посебно у вишим предјелима, преко мостова, надвожњака и на прилазима тунелима.

На дионицама у усјецима и поред камених косина учестали су одрони камења и земље на коловоз.

Из АМС-а подсјећају све возаче да данас у Републици Српској почиње друго полугодиште и апелују на њих да у зонама основних и средњих школа смање брзину кретања возила.

Због санације, саобраћај је потпуно обустављен за све категорије возила на дионици магистралног пута Бијељина-Главичице /улице 27. марта и Српске војске у Бијељини/. Путничка возила преусмјеравају се на градске улице, а саобраћај теретних возила одвија се искључиво обилазницом.

Због активираних клизишта, једном траком, наизмјенично, саобраћа се на регионалним путевима Карановац-Кнежево, у мјесту Љубачево, дионица Укрина-Горња Вијака и Братунац-Дрињача.

На дионици магистралног пута Брод на Дрини-Шћепан Поље забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

Једном траком, наизмјенично, саобраћа се на дионици регионалног пута Обудовац два-Лончари, због радова.

На регионалном путу Површнице-Лопаре саобраћај теретних возила и даље је преусмјерен на путни правац Лопаре-Прибој-Бањ Брдо.

У Федерацији БиХ поледице и угаженог снијега на коловозу има у нижим подручјима, као и на засјењеним дијеловима путева у вишим предјелима, на мостовима и прилазима тунелима.

Посебан опрез неопходан је на планинском превоју Макљен.

На путним правцима Ливно-Шујица-Купрес дува јак вјетар који мјестимично ствара сњежне наносе.

На магистралном путу Ресановци-Дрвар саобраћа се једном траком, због урушавања потпорног зида.

На граничним прелазима задржавања нису дужа од 30 минута.

Извор: СРНА