latinica  ћирилица
22/01/2018 |  08:27 | Аутор: РТРС

Чудотворне сјеменке грожђа чувају здравље

Екстракт сјеменки грожђа 20 пута је јачи антиоксиданс од витамина Ц, и чак 50 пута моћнији од витамина Е, показала су истраживања.
Грожђе - Фото: РТРС
ГрожђеФото: РТРС

Сјеменке грожђа садрже концентрисана љековита једињења овог воћа, која ћелијама пружају боље заштитно дејство од комбинованог уноса витамина Е и Ц.

Екстракт сјеменки грожђа шири крвне судове, јача капиларе, спречава инфаркт срца, смањује ризик од проширења вена и настанка атеросклеротских плакова, односно таложење масти на зидовима крвних судова.

Смањује и ризик од оштећења очног ткива, као и могућност настанка макуларне дегенерације и катаракте у старости.

Има и лаксативно дејство, па се препоручује код дужих опстипација, односно затвора.

Екстракт знатно помаже особама изложеним стресу и тешким физичким напорима при раду или бављењу спортом.

Овај еликсир здравља препоручује се и дјеци изложеној физичким напорима, или ако се опорављају од болести.

Истраживања су показала да проантоцијанадини, састојци овог екстракта, штите здраве ћелије од оштећења која могу да проузрокују поједини лијекови, дуван или хемотерапија.

Остали састојци сјемена грожђа спречавају активност ензима који разарају колаген, еластин, хијалурон и друге ткивне структуре. Заправо, захваљујући њима, успоравају се процеси старења и разградње ткива.

То потврђује и њемачко истраживање у којем су учествовали пацијенти с хроничном венском инсуфицијенцијом, односно поремећајем венског крвотока, болешћу данашњице типичне за развијена друштва која много сједе и стоје, а мало се крећу.

Послије шест недјеља узимања екстракта као терапије, установљено је да је дошло до смањења натечености ногу и болова код обољелих, као и њиховог субјективног осјећаја "тешких ногу".

Иако је врло ефикасан, екстракт се не препоручује дијабетичарима, као ни грожђе, због велике концентрације шећера.

Високу вриједност има и уље од сјеменки грожђа. Благотворно утиче на крвне судове, због чега се сматра љековитим.

Смањује могућност "лијепљења" крвних плочица, спречава настанак повишеног крвног притиска, повећава ниво "доброг", и смањује ниво "лошег" холестерола у крви.

Садржи завидне количине витамина Е и омега-6 масних киселина.

Пошто има савршен укус и мирис, нутриционисти га препоручују за разне салате, преливе и кувана јела.

Осим у кулинарству, уље од сјеменки грожђа препоручује се и за масажу. Доказано је да успорава старење коже, посједује регенеративна својства, а ублажава и појаву стрија.

Извор: Радио Сарајево