latinica  ћирилица
20/01/2018 |  21:35 | Аутор: РТРС

"Софија да помогне евроинтеграцији западног Балкана"

Њемачки канцелар Ангела Меркел изјавила је да Бугарска, као предсједавајућа Савјетом ЕУ, може да помогне европској интеграцији земаља западног Балкана.

Меркелова је истакла да постоје изгледи за приступање земаља западног Балкана ЕУ, који треба да се заснују на испуњености критеријума.

"У потпуности подржавамо идеју бугарског предсједавања да је за добар живот у мирној Европи потребан западни Балкан, регион који има европску перспективу. Морамо показати видљив успјех, уз подршку Берлинског процеса, који је иницирала Њемачка", рекла је Меркелова послије састанка са бугарским премијером Бојком Борисовим у Софији.

Она је указала на важност повезивања региона и обећала да ће сарађивати са Бугарском с циљем боље саобраћајне повезаности.

Меркелова је похвалила Бугарску за добру припрему за предсједавање Савјетом ЕУ, те подржала иницијативу Борисова да заједно са представницима Европског савјета, Европског парламента и Европске комисије организују састанак са турским представницима.

Бугарски премијер каже да га највише радује што ЕУ води мирну, добросусједску политику и да ће се потрудити да нормализује односе са сусједима, будући да Европа има потребу за миром и спокојством.

"Сви ми с нестрпљењем очекујемо ново формирање Владе у Њемачкој која је мотор Европе", нагласио је Борисов, те додао да се гради инфраструктура која ће приближити западни Балкан ка ЕУ.

Бугарско предсједавање ЕУ почело је 1. јануара, а завршава се 30. јуна.

Извор: СРНА