latinica  ћирилица
20/01/2018 |  17:50 ⇒ 21/01/2018 | 17:14 | Аутор: РТРС

Да ли је ово година нестабилности и безбједносних изазова на Балкану? (ВИДЕО)

Година, која је почела убиством Оливера Ивановића, ако је судити према најавама из Америке, али и Русије, биће година нестабилности и безбједносних изазова на Балкану.
Упозорење на немире - Фото: РТРС
Упозорење на немиреФото: РТРС

Из Стејт департмента јавно су упозоравали на могуће нестабилности управо уочи Ивановићевог убиства, а ових дана порталима се проширила информација да је и Руска федерлана служна безбједности најавила серију политичких убиства у Србији, чији је циљ дестабилизација земље. И док велике силе оптужују једна другу за изазивање нестабилности, аналитичари сагласни у ставу да ће фокус западних земаља у наредном периоду бити управо сјевер Косова и Република Српска.

Случај припадника "Србске части" који су оптужени да су паравојна формација, био је предмет анализе и угледног америчког листа Вашингтон пост, који пише да иза свега стоји Русија, којој је намјера да изазову нестабилности сличне онима у Украјини. Овакво инфилтрирање Руси покушавају и у другим земљама у којима имају свој интерес, пише овај лист. Међутим, аналитичар Александар Павић назива то лажним вијестима, које, највјероватније, најављују одређене процесе.

"Они су, очигледно, чврсто ријешили да дестабилизују регион, пошто се плаше да ће да га изгубе. А зашто ће да га изгубе? Па због тога што лоше управљају њим посљедњих 25 година. Они су главни и одговорни уредници свих догађаја овдје од 1990. године па на овамо, са тим Руси немају никакве везе. Они ће прије да баце цијели овај регион у хаос, него што ће дозоволити да се можда и стабилизује, али под нечијим другим утицајем, који није западни", каже Павић.

Јасно је - интерес Америке више није на Македонији, која је промјеном власти, чврсто на НАТО путу, каже Џевад Галијашевић. Због тога ће сада фокус бити на сјеверном Косову и Републици Српској, којима ће бити импутиране криминалне радње, формирање паравојних јединица и слично, како би се та подручја дестабилизовала, сматра Галијашевић. Додаје да је убиство Оливера Ивановића дио тог плана.

"Начин на који се односе према истрази, начин на који Американци не дозвољавају да Србија буде дио ове кривичне истраге, начин на који се скривају или фалсификују подаци, начин на који је сами тај акт изведен говори нам да је то једна специјална операција, а никако мафијашко убиство", сматра експерт за тероризам Џевад Галијашевић.

Аналитичари не искључују ни могућности нових политички мотивисаних атентата. На то су, уосталом, упозорили још 27. децембра из Руске Федералне службе безбједности, преноси сајт кремлин.рс. 

"Убиство Оливера Ивановића је нешто што је могло да дође само у некој широј режији западних обавјештајних служби и они се не гаде на то", истакао је Павић.

"Наравно да треба бири спреман на сваку врсту опције. Треба учинити све да се оно што се десило на Косову, не догоди у Републции Српској", наглашава Галијашевић.

Према писању сајта кремлин.рс, који се позива на добро обавијештене изворе, руски обавештајци тврде да су пресрели комуникацију и забиљежили састанке страних агената с одређеним криминалцима на Косову, али и региону. Убиство Оливера Ивановића тако би могло да буде само почетак и увод у још сличних догађаја, закључују аутори.