latinica  ћирилица
20/01/2018 |  15:32 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Како живе малобројни Срби, повратници у западну Славонију? (ВИДЕО)

У манастиру Јасеновац положен је камен темељац и освештани темељи Параклиса посвећеном Новомученицима јасеновачким. На литургији, коју су служили епископ пакрачко-славонски Јован и митрополит црногорско-приморски Амфилохије, окупили су се бројни Срби повратници у Западну Славонију.
Срби у Пакрацу - Фото: РТРС
Срби у ПакрацуФото: РТРС

Почетком 90-их година прошлог вијека, на подручју Западне Славоније живјело је преко 100 хиљада Срба. Рат је промијенио све. Већина Срба тада је напустила домове и спас пронашла у Републици Српској и Србији. На вијековна огњишта, до данас, вратили су се ријетки.

"Све је старо и мање-више сви пензије имају. А мало има пољопривредника у нашем селу", рекла је Милица Влаисављевић из Трнаве.

"Враћа се мало људи. Управо из тог разлога што нема се запослења и тешко се живи". истакла је предсједник Кола српских сестара из Медара Бранка Милојковић.

"Дијелимо добро и зло са хрватским становништвом" воле да кажу Срби повратници. Међутим, много им је теже него Хрватима – јер за њих нема посла у државним предузећима, а путеви и остала комунална инфраструктура у српским селима веома је лоша. Ипак, мали помак осјећа се у школству.

"То је модел Ц, додатна настава, два сата недјељно, у Пакрацу. И сматрамо да је неопходно да наша дјеца науче ћирилицу, да науче основу о нашем средњем вијеку", поручио је замјеник градоначелнице Пакраца Никола Ивановић.

Малобројни Срби повратници у овај крај окупљени су око цркве. Света литургија служена у манастиру Јасеновац сабрала је Србе са свих страна Славоније. Данас је положен и камен темељац и освештани темељи капеле посвећене Новомученицима Јасеновачким.

Пролазе организације овога свијета, и државе и моћници и то се види. А једина која остаје је црква божја. Јер њој ни врата пакла неће моћи одољети нити јој надвладати, то су ријечи Христа, и то смо данас читали. А то свједочи ево и ово мјесто", нагласио је митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

"Овај Јасеновац овдје, он је наше ново Косово, и када су градитељи овог шатора овдје, када су га подизали, они су знали то и зато су на његов зид узидали Косовку дјевојку", додао је еписоп пакрачко-славонски Јован.

У Пакрацу је одржан и округли сто "Јасеновац – васионски жртвеник, наставак косовског жртвеног поља", у којем су учествовали бројни стручњаци из ове области.