latinica  ћирилица
20/01/2018 |  14:57 ⇒ 14:57 | Аутор: РТРС

Стално вам је хладно? Поведите рачуна, ово су могући узроци

Ако вам је хладно зато што је температура пала десетак степени Целзијуса у истом дану, то је нормално, али ако дрхтите од хладноће док је свима око вас пријатно, то може бити индикатор здравствених проблема.
Стално вам је хладно? Поведите рачуна, ово су могући узроци - Фото: B92
Стално вам је хладно? Поведите рачуна, ово су могући узроциФото: B92

За жене је уобичајено да им је хладније, а за то је дјелимично "крива" психологија и већа осјетљивост на услове који могу допринијети хладноћи, каже докторка Холи Филипс. Међутим, ипак провјерите да један од ових разлога није кривац за то што се стално смрзавате.

Премршави сте, мања тежина, тачније кад вам је БМИ (индекс телесне масе) 18.5 или нижи може значити да вам је аутоматски хладније. Разог тога је да вам недостаје одговарајући ниво тјелесне масти када сте мршави која би вас "штитила" од хладне температуре.

Поремећај рада штитне жлијезде

Такође, уколико вам је стално хладно то може значити да имате проблема са радом штитне жлијезде која подсјећа на лептира и смјештена је у врату.

"Ако вам је увијек хладно то значи да вас мучи хипотериоза, што значи да ваша штитна жлијезда не лучи довољно хормона", објаснила је докторка Филипс.

Без исправног рада ове жлијезде, успорава се метаболизам, те спречава нормална функција вашег тијела у производњи довољне количине одговарајуће топлоте. Други симптоми ове болести су проређивање косе, сува кожа и умор.

Анемија

Низак ниво гвожђа у крви најчешћи је разлог хроничног осећаја хладноће. Гвожђе је, наиме кључни минерал који помаже црвеним крвним зрнцима да преносе кисеоник кроз тијело, што заправо значи да доводе топлоту и друге хранљиве састојке у свако крвно зрнце вашег организма. Без довољно гвожђа, црвена крвна зрнца не могу ефикасно да раде свој посао, а вама је хладно и дрхтите.

Лоша циркулација

Ако су вам стопала и руке увек хладни, а остатак тијела нормалне температуре, имате проблема са циркулацијом, што значи да због одређеног проблема крв не долази до екстремитета. Кардиоваскуларна обољења могла би да буду узрок тога, јер указује на то да срце не пумпа крв ефикасно или блокада артерија спречава крв да дође до прстију. Иначе, на циркулацију и те како лоше утиче пушење.

Мањак сна

Недостатак сна може "опустошити" ваш нервни систем и уназадити функције у мозгу, који утичу на тјелесну температуру. Није још потпуно јасно због чега се ово догађа, иако истраживања сугеришу да се због недовољно сна смањује активност у хипоталамусу, дијелу мозга одговорном и за регулисање тјелесне температуре.

Рани знак дијабетеса

Дијабетес који се не контролише може узроковати стање названо периферна неуропатија, што утиче на нерве који су задужени за осећај додира. Осећа се утрнутост и понекад болови у рукама и ногама, а будући да су ти живци одговорни и за слање поруке вашем мозгу у вези осјећаја температуре, ваше руке и ноге могу такође да буду хладне.

Дијабетичка неуропатија развија се постепено, па можете бити потпуно несвјесни њеног постојања. Али ако болујете од дијабетеса или имате симптоме болести, прва три су обично учестало мокрење, осећај умора и повећана жеђ, посетите доктора.

Недостатак витамина

Стални осећај хладноће може узроковати недостатак витамина Б12, који се налази у намирницама животињском поријекла и има велику улогу у смањивању осјећаја хладноће. Тијелу је потребан витамин Б12 како би производио црвена крвна зрнца које шире кисеоник у организму. Недостатак овог витамина узрокује анемију, смањен број еритроцита и на крају хладноћу.

Извор: Б92, Кликс