latinica  ћирилица
20/01/2018 |  09:44 | Аутор: РТРС

Беванда: Грабар Китаровић смирила антихрватску хистерију у БиХ

Замјеник предсједавајућег Савјета министара Вјекослав Беванда оцјењује да је посјета предсједника Хрватске Колинде Грабар Китаровић БиХ била ефикасна, истичући да је Китаровићева "смирила антихрватску хистерију у БиХ".
Вјекослав Беванда (Фото: slobodnaevropa.org) -
Вјекослав Беванда (Фото: slobodnaevropa.org)

Беванда каже да су изјаве и гестови хрватског предсједника током посјете БиХ утицале и на заокрет реторике политичара и дијела јавности у БиХ.

"У посљедње вријеме се, након потеза и изјава предсједника Хрватске, смишљено стварала антихрватска хистерија. Драго ми је што је посјета у том дијелу довела до релаксације односа", рекао је Беванда за "Вечерњи лист", издање за БиХ.

Говорећи о измјенама Изборног закона БиХ и различитим политичким перцепцијама на овај процес у БиХ, он је поновио да ХДЗ инсистира да хрватске представнике у Предсједништву БиХ и Дому народа треба да бирају Хрвати, а не да им то неко други намеће или одређује.

"Мени посебно смета што се као, ето, нама нешто даје. Нама то припада. Хрвати су конститутивни народ", рекао је Беванда.

Он је одбацио спекулације према којима је циљ измјена Изборног закона протежирање кандидата ХДЗ-а да дођу на кључне функције у БиХ.

"То уопште није тачно. Моћи ће се кандидовати ко жели, али је важно кога ће изабрати народ", поручио је Беванда.

Он је изразио оптимизам у погледу постизања компромиса у БиХ у вези са финализацијом одговора на Упитник Европске комисије, као и у вези са европском перспективом БиХ.

Беванда, који је и министар финансија и трезора БиХ, вјерује да ће недавно усвојени Приједлог буџета институција и међународних обавеза БиХ за ову годину у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, добити подршку и у Дому народа.

Он упозорава да би што прије поново требало успоставити надзор над Обавјештајно-безбједносном агенцијом БиХ.

Према његовим ријечима, Закон о акцизама има своје пуно оправдање, јер ће убрзати изградњу аутоцеста у БиХ, посебно на коридору "Пет це", односно правцу Будимпешта-Плоче.

Извор: СРНА