latinica  ћирилица
19/01/2018 |  18:13 | Аутор: РТРС

Корзика: Повријеђена двојица затворских чувара

У нападу четворице затвореника у затвору на француском острву Корзика у Средоземном мору повријеђена су двојица чувара, саопштено је из управе затвора.

Службеник затворске управе изјавио је да су стражари превезени у болницу, након што су теже повријеђени у нападу четворице радикализованих затвореника.

Он је рекао да је у нападу кориштено најмање једно "оружје са оштрим врхом", преноси АП.

Француски чувари су у затворима широм земље организовали протесте, на којима захтијевају веће мјере безбједности, више особља у затворима, као и безбједнију контролу насилних затвореника.

Протести чувара су почели након што је бивши члан Ал каиде, којег су власти идентификовале као Кристијана Ганчарског /51/, током размјене затвореника у француском затвору у Вендин ле Вијеилу маказама убо тројицу чувара.

Синдикат чувара је након инцидента оптужио власти да нису успјеле да се изборе са порастом насиља над чуварима, будући да је пријављено 4.000 таквих случајева.

Ганчарски је осуђен на 18 година затвора због умијешаности у напад на синагогу у Тунису 2002. године у којем је погинула 21 особа, а осумњичен је и за пружање подршке лидеру Ал каиде Осами бин Ладену пред нападе у САД 11. септембра 2001. године.

Извор: СРНА