latinica  ћирилица
19/01/2018 |  16:16 ⇒ 20/01/2018 | 08:41 | Аутор: РТРС

Русија поново забранила увоз јабука из БиХ (ВИДЕО)

Босни и Хервеговини поново је заврањен извоз јабука у Русију.
Јабуке (фото: © Sputnik/ Тарас Литвиненко) -
Јабуке (фото: © Sputnik/ Тарас Литвиненко)

Повод за забрану која ступа на снагу 22. јануара, је поништена пошиљка јабука, која је стигла из БиХ, а за које је утврђено да су поријеклом из Пољске.

Инспекторат и Министарство пољопривреде Републике Српске и Министарство спољне трговине и економских односа БиХ траже од надлежних да се утврди одговорност због пропуста који ће, већ сада оцјењују, начинити огромну штету домаћим произвођачима.

Нотификација Руске федерације стигла је на све надлежне адресе. Из ње је јасно да је извозник из Бијељине, пошиљку јабука, произвођача из Градачца, преко цариснке испоставе у Брчком, послао у Русију.

Ништа ту не би било спорно да су јабуке "домаће", а не увезене из Пољске, на шта је по свему судећи зажмирио фитосанитарни инспектор Брчко дистрикта. Потврдио је да је прегледао пошиљку, да иста задовољава захтјеве Руске федерације и да је произвођач из Градачца, иако се сертификат, по правилу, издаје након обавезне контроле на мјесту утовара – код самог произвођача.

"На фотографијама које смо добили од руске фито-санитарне инспекције, виде се на гајбама етикете да су јабуке произведене у Пољској", рекао је Драган Матаруга, главни републички пољопривредни инспектор.

Незванично сазнајемо, извозник је Фрукт компани из Бијељине. Наша екипа посјетила је ово предузеће, али одговоре на наша питања нисмо добили.

Одговоре смо затим потражили и у предузећу "Агро Мујчиновић" из Градачца, од којег је, незванично сазнајемо, купљена спорна јабука извезена у Русију.

Упитавши да ли је у фирми неко ко би могао да разговара о извозу јабука у Русију, добили смо одговор да нема никога.

У предузећу "Агро Мујчиновић" рекли су нам да они јабуке нису слали, већ, како су рекли, други људи.

Инспекторат Српске већ је предузео мјере. Током ванредне контроле код извозника из Бијељине, утврђено је да је спорна пошиљка набављена у Градачцу.

За ову пошиљку, наводе у Инспекторату, издат је и Образац о поријеклу робе од Спољно-трговинске коморе БиХ, којим се потврђује да је наведена роба поријеклом из БиХ. Захтјевима Инспектората и ресорног министарства Српске да се предузму све радње да би овај случај био расвијетљен, придружио се и Мирко Шаровић.

"Овај случај указује на кршење споразума и потписаног протокола са Руском Федерацијом с обзиром на озбиљну сумњу у злоупотребу због чега ће бити обавијештени и други надлежни контролни органи", рекао је Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ.

Воћари из Српске не сумњају да ће им нова забрана извоза јабука у Русију причинити огромну штету. Кажу, одразиће се искључиво на њих, не и на увознике који врше реекспорт производа, што, додају, представља највећи проблем.

"Уназад двије године упозоравамо надлежне институције и увознике да не раде тај посао, да се не баве реекпортом. Међутим, то су сада свјесно урадили они који нису баш произвођачи и то ће се јако негативно одразити", наглашава Драгоја Дојчиновић, предсједник Удружења воћара Републике Српске.

Иако су руски инспектори прст уперили у инспектора дистрикта Брчко, тамошњи инспекторат више детаља најављује тек након састанка са представницима Руске Федерације, који је заказан за понедјељак 22. јануара.

У међувремену, кажу, испитују цијели случај.

Подсјећамо, БиХ је 2016. године био забрањен извоз воћа и поврћа због недостатка информација о фитосанитарном статусу производа.