latinica  ћирилица
19/01/2018 |  15:54 ⇒ 16:11 | Аутор: РТРС

У ананасу сакривено 745 килограма кокаина

Полиције Португалије и Шпаније заплијениле су 745 килограма кокаина, скривеног у свјежим плодовима ананаса.
У ананасу сакривено 745 килограма кокаина  (Фото:glassrpske.com) -
У ананасу сакривено 745 килограма кокаина (Фото:glassrpske.com)

У акцији под именом "Јапи" ухапшено је девет припадника банде која је превозила дрогу из Јужне Америке, а заплијењено око 400.000 евра у кешу и десет аутомобила са дуплим дном, као и опрема за обраду кокаина и његово паковање.

- Криминалци у Јужној Америци су пажљиво огулили ананас, извадили жуту срж и замијенили је паковањем од килограм кокаина, које је било премазано воском. Затим су ставили љепило и вратили назад огуљену кору - рекао је координатор акције Витор Ананијас.

Инспектори су морали провјерити 20.000 комада ананаса из пошиљке да би пронашли кокаин, чија је улична вриједност процијењена на најмање 37 милиона евра.

Међу ухапшеним је и мозак операције, "особа транснационалног карактера" који је био задужен за организацију транспорта великих количина кокаина из Јужне Америке у земље Европе, чије име полиција због истраге није објавила.

Полиција је такође навела да је, поред запљене кокаина и хапшења, растурила лабораторију дроге и пронашла складиште из којег је дрога транспортована у Мадрид, Уренсе и остале европске градове.

- Изгледало је као да је у питању уобичајена пошиљка ананаса која је у бродским контејнерима стигла у Лисабон, а затим пребачена у Барселону. Организована међународна група, међу којима има грађана Шпаније, Колумбије и Венецуеле, у више наврата је преносила велике количине кокаина на европски континент - додао је Ананијас. Најновија запљена је дио истраге започете у априлу 2017. и мада се претпоставља да је група кријумчара заустављена, истрага је настављена у обје земље. Полиција ће, између осталог, покушати да утврди да ли је компанија која је увозила ананас знала за дрогу.

Улазна тачка

Иберијско полуострво је иначе улазна тачка за кокаин и друге врсте дроге у Европу, било директно из Латинске Америке или путем из сјеверне и западне Африке, а нарочито се користе луке у Португалији.

- Друга рута иде из Азије, највише Авганистана, преко југа Европе до корисника у Европској унији - кажу међународни полицијски стручњаци за наркотике.

Извор: Глас Српске