latinica  ћирилица
19/01/2018 |  15:36 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Приједор: Станови за социјално угрожене (ВИДЕО)

Град Приједор тренутно располаже са 5 станова намијењених за социјално-непрофитно становање. Право на њихово коришћење имају избјегла и расељена лица, повратници, као и друге социјално угрожене категорије које бораве у алтернативном или колективном смјештају. Приједор би ускоро требало да добије још 102 стана за стамбено збрињавање угроженог становништва.
Приједор - станови - Фото: РТРС
Приједор - становиФото: РТРС

Склањајући се пред ратном стихијом 1995. године, Кристина Новковић напустила је имање у Саници и са породицом избјегла у Приједор. Годинама је живјела у алтернативном смјештају, мијењала адресе, док прије 5 година није добила сигуран кров над главом. Каже, у стану који јој је на кориштење додијелио град, има све што јој је потребно.

"Ово је нешто што се не може описати. Мени је заиста добро овдје. Ја сам презадовољна", истиче Новковићева.

У истој згради са породицом станује и Марија Јакић. У рату је остала без стана, па јој је градски, који мјесечно плаћа, симболично, једну марку по квадратном метру, од непроцјењивог значаја.

"Ово је поновно рођење за мене, а понајвише за моју унучад. Јер ја сам од данас до сутра, то увијек кажем. Извините, постаћу сентиментална", рекла је Јакићева.

А сигуран кров над главом ускоро ће добити и остали Приједорчани у стању социјалне потребе. У сарадњи града са Министарством за избјеглице и расељена лица, у насељу Пећани ускоро ће бити завршена зграда са 50 станова, док ће у насељу Рашковац ускоро почети изградња двије зграде са укупно 52 стана.

Нада Грубан, шеф Одсјека за имовинско-стамбене послове града Приједора, каже да прве кориснике бира комбинована комисија Министарства за избјеглице и расељена лица града Приједора, те да морају бити из реда избјеглог и расељеног становништва. Приоритет имају корисници алтернативног и колективног смјештаја и додјељују се по Правилнику о одабиру корисника.

Град Приједор располаже и са 61 такозваним социјалним "државним станом", који се приоритетно додјељују на коришћење повратницима и избјеглим и расељеним лицима, као и привременим корисницима алтернативног смјештаја.