latinica  ћирилица
19/01/2018 |  11:00 ⇒ 21:16 | Аутор: РТРС

Цвијановићева посјетила Клинику за дјечије болести; Донирани нови инкубатори (ВИДЕО)

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић и министар здравља и социјалне заштите Драган Богданић посјетили су данас Клинику за дјечије болести Универзитетског клиничког центра Српске у Бањалуци, којој је Влада донирала нову опрему.
Цвијановићева и Богданић у посјети УКЦ Бњалука - Фото: РТРС
Цвијановићева и Богданић у посјети УКЦ БњалукаФото: РТРС

Одјељење интензивне његе у Клиници за дјечије болести Универзитетског клиничког центра Републике Српске, добило је пет нових и савремених инкубатора за пријевремено рођену дјецу, као и пет нових монитора са централном јединицом за бољи мониторинг витално угрожених пацијената.

Вриједност опреме је 233.415 КМ, а средства је обезбиједила Влада Републике Српске.

Нова опрема значајно ће побољшати услове за збрињавање пријевремено рођених беба, јер Одјељење интензивне његе сада располаже са укупно 18 инкубатора.

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је на овај начин ријешен један велики проблем, с обзиром да би без инкубатора и система за праћење многе од беба биле угрожене.

Она је нагласила да је Влада опредијељена да Клиника за дјечије болести буде савремено и квалитетно опремљена, те најавила сличне активности и убудуће.

"Ово је активност која се уклапа у концепт унапређења развоја здравственог сектора, а то подразумијева да имамо адекватну опрему и кадрове и стално унапређујемо систем здравства", рекла је Цвијановићева новинарима након обиласка Клинике.

Она је додала да је са докторима договорила да направе списак најважнијих потреба у Клиници да би Влада у складу са тим многла дјеловати у наредном периоду.

"Након свих ових великих радова на УКЦ-у, морамо посебну пажњу посветити Клиници за дјечије болести. То сам обећала и то јесте опредјељење Владе, тиме смо се бавили неколико пута и на сваки начин, па и путем оваквих донација, на основу потреба исказаних од УКЦ-а", рекла је Цвијановићева.

Педијатар Стојислав Коњевић истакао је да путем интензивне његе Клинике за дјечије болести годишње прође од 500 до 600 пацијената, те да је посебан проблем што се пријевремено рођене бебе дуго задржавају у инкубатору, понекад и до три мјесеца, због чега увијек мора бити слободних инкубатора за нове пацијенте.

"Ова опрема нам је била пријеко потребна. У једном тренутку смо били у великом проблему, јер је повећана инциденца пријевремено рођених беба из више разлога, тако да су потребе за инкубаторима и мониторима биле заиста велике и хитне", рекао је Коњевић.

Он је захвалио Влади за донацију, уз чију помоћ је, како је навео, набављено пет модерних инкубатора савремених произвођача, који прате нове трендове у неонатологији, те пет нових монитора који омогућавају праћење виталних функција беба.

"Ово ће још више побољшати наше резултате, који су на европском нивоу, те ћемо унаприједити процес рада", истакао је Коњевић и додао да на одјелу интензивне његе сада има 18 инкубатора.

Вршилац дужности генералног директора УКЦ-а Владо Ђајић истакао је да је ово посебан дан за највећу здравствену установу у Српској, због донације која је посебно важна за велики број пријевремено рођених и животно угрожених беба.

"Влада је још једном показала да јој је стало до здравља становништва Републике Српске, посебно до наших најмлађих пацијената", поручио је Ђајић.