latinica  ћирилица
19/01/2018 |  10:11 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Општина Вишеград значајна туристичка дестинација

Општина Вишеград припрема тендерску документацију за реконструкцију главне улице, пројектну документацију за изградњу великог дјечијег игралишта, а почетком грађевинске сезоне креће извођење радова на изградњи приступне саобраћајнице до Андрићграда.
Вишеград - Фото: РТРС
ВишеградФото: РТРС

Начелник општине Младен Ђуревић прецизира да су у протеклој години почеле припреме тендерске документације за инфраструктурне пројекте, који су потребни грађанима и које чекају већ низ година.

"Почели смо реконструкцију свадбеног салона, изабрани су извођачи за изградњу јавне расвјете на великом броју локација у граду, а кренућемо у коначни завршетак изградње водовода за мјештане Прелова" - истиче Ђуревић.

Планиран је рад на канализацији у Доњем Шегању, водоводној мрежи у насељу Бикавац - друга фаза, водоводној мрежи у улици Пионирска, као и реконструкција водоводне мреже у насељу Црнча, те канализациона мрежа у насељу Околиште.

Он је додао да се ради и на уређењу Осојничког потока, а одређена средства су прибављена и ради се на рјешавању имовинско-правних односа.

"Дајемо све од себе да помогнемо младим људима на разне начине од стипендија, да им омогућимо да у што већем броју одраде приправнички стаж, али улажемо огромна средства и за подстицај наталитета" - напомиње предсједник вишеградске општине.

Ђуревић најављује реализацију пројеката са циљем побољшања пословног амбијента.

"У протеклој години омогућили смо да четири фирме из Србије отворе своја представништва у Вишеграду. Мотивисали смо их да баш Вишеград буде мјесто гдје ће они да покрену производњу и купе одређену имовину" - напомиње Ђуревић.

Подаци Туристичке организације Републике Српске и Туристичке организације Вишеграда показују да је задњих година Вишеград посјетило скоро 300.000 туриста.

"Општина Вишеград је у туризам у претходној години уложила много, поставили смо на четири мјеста инфо-табле које до сада нису постојале. Општина је учествовала у набавци кућица за продају сувенира, сада су сви они унифицирани и постављени на најбоља мјеста" - указује Ђуревић и напомиње:

"Изградња Андрићграда много је побољшала туристичу понуду Вишеграда, за шта је најзаслужнији Емир Кустурица".

Општина Вишеград улаже велика средства и у развој пољопривреде, а посебно на подстицај малинарства.

"По први пут су предвиђена средства за подстицај произведеног килограма малине. Основали смо Пољопривредну задругу у Вишеграду која је већ почела са одређеним активностима, а једна од њих је и подстицај пољопривредним произвођачима да засаде одређене површине бијелим луком", наводи Ђуревић.

Он напомиње да општина Вишеград има изузетну сарадњу са Владом Републике Српске, коеј је обећала да ће у овој години помоћи у многим пројектима.

Извор: СРНА