latinica  ћирилица
18/01/2018 |  20:02 ⇒ 19/01/2018 | 10:54 | Аутор: РТРС

Стефановић: Приштина нема жељу да се убице Ивановића пронађу

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић оцијенио је вечерас да Пришšтина одбија сарадњу у истрази са органима Србије са циљем да отежа и спријечи откривање мотива, починилаца и налогодаваца убиства Оливера Ивановића.
Небојша Стефановић - Фото: ТАНЈУГ
Небојша СтефановићФото: ТАНЈУГ

Стефановић је рекао да је потпуно неприхватљиво реаговање премијера самопроглашеног Косова Рамуша Харадинаја, којим се одбија учешће органа Србије у истрази убиства Ивановића.

- Такво реаговање кључних приштинских институција јасно указује да ту нема жеље да се убице пронађу и казне, нити да се истрага професионално обави - рекао је Стефановић за Танјуг и додао да би, у супротном истрага морала да укључи све истражне органе који могу да помогну да се дође до починилаца и организатора убиства.

Он истиче да је очигледна намјера да се пажња јавности усмјерава у погрешном правцу и да се отежа и спријечи откривање правих мотива, као и свих одговорних за убиство.

Стефановић каже да посебно забрињава до сада незабиљежена пракса да Еулекс не узима активније учешће у истражном процесу овако тешког кривичног дјела.

- Упркос свим захтјевима Еулексу и УНМИК-у да укључи истражне органе Србије у истрагу, до сада смо остали ускраћени за било какав одговор тих међународних институција - рекао је Стефановић.

Он додаје да Србија и даље инсистира да њено тужилаштво, полиција и други државни органи буду дио истраге, јер сматра да се само тако може доћи до потпуне истине и спријечити да починиоци и њихови налогодавци остану некажњени.

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је вечерас да одбијање Приштине да српски политички, правосудни и други органи учествују у истрази убиства Ивановића показује да "приштинске власти немају намјеру да воде истрагу на озбиљан начин".

- То показује да некоме озбиљна истрага ни не одговара. То је политичка одлука да не буде озбиљне истраге из које вјероватно произилазе одређена сазнања, намјере и циљеви који ни мало добро не говоре о њиховој улози о свему ономе што се десило - истакао је Ђурић.

Харадинај је потврдио данас да је стигао захтјев Србије за, како каже, размјену информација у истрази о убиству Ивановића, али да Унмик и Еулекс нису надлежни да одобре српским органима учешће у истрази тог злочина.

- Примили смо захтјев за размјену информација, што је позитивно за нас. Али Косово није тражило /од Србије/ учешће у истрази - рекао је Харадинај на конференцији за новинаре.

Он је поновио да је само Приштина надлежна да одобри учешће Београда у истрази.

У заједничкој изјави Министарства правде и МУП-а самопроглашеног Косова наводи се да је убиство Ивановића неприхватљиво и да се не може толерисати, као и да таква дјела захтијевају хитно реаговање.

"Министарство правде је спремно за међусобну правну сарадњу и поздравља спремност институција Србије да пруже правну помоћ кроз размјену информација које могу да допринесу што бржем рјешавања случаја, не доводећи у питање истражни поступак и не доводећи у питање и неприкосновену јурисдикцију Косова у вођењу истраге", наводи се у заједничком саопштењу.

Министар правде Косова Абељад Тахири изјавио је раније да Косово неће дозволити Србији да буде укључена у истрагу смрти Ивановића, те да ће се томе бавити полиција и тужилаштво Косова.

Извор: СРНА