latinica  ћирилица
18/01/2018 |  19:01 | Аутор: РТРС

Бањалука: Еко-топлана преузима гријање 1. фебруара?

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да би 1. фебруара нова Еко-топлана требало да преузме гријање града у пуном капацитету ако на сједници Скупштине града 31. јануара буде донесена одлуку о питањима која се тичу гријања.
Игор Радојичић - Фото: РТРС
Игор РадојичићФото: РТРС

На сједници Колегијума градског парламента усаглашено је да ће на наредној сједници одборници расправљати о 29 тачака дневног реда, међу којима ће бити и сет одлука које се тичу гријања.

Одборници ће разматрати и три одлуке којима се повјерава дјелатност гријања у граду новој топлани.

- Ријеч је о одлукама које се односе на тарифни систем и на начин испоруке и обрачуна топлотне енергије. Измјена има јер је у питању сложена и компликована методологија - објаснио је Радојичић, након сједнице Колегијума.

Он је навео да се у складу са измјенама Закона о комуналним дјелатностима, које су донесене прошле године, за потрошаче код којих се обрачун врши по метру квадратном не мијења цијена гријања, као ни за пословне просторе.

- Мијења се само износ за потрошаче који имају уграђене калориметре, јер се уводи фиксни дио плус обрачун утрошене енергије. Плаћаће се оно што је калориметар обрачунао као трошак енергије у самом стану, и ту ће цијена бити нешто нижа, а уводи се фиксни дио који ће се плаћати 12 мјесеци за производњу и испоруку енергије, који до сада није обрачунаван, па су тај трошак сносили потрошачи који су плаћали по квадратном метру - рекао је Радојичић.

Он је појаснио да је раније потрошач који је плаћао само по калориметру плаћао искључиво утрошак топлотне енергије у свом стану, а све остало што је подразумијевало допрему гријања до калориметра ишло је на терет осталих или произвођача, пренијеле су Независне новине.

Када је ријеч о цијени, Радојичић је рекао да је она доста комплексна, тако да треба узети цијелу форму па израчунати колико ће сваки потрошач појединачно морати да плаћа.

На предстојећој сједници градског парламента биће расправљано и о доношењу новог статута града због усклађивања са Законом о локалној самоуправи из 2016. године.

- Урађена је нова омладинска политика града, коју је радио Савјет омладинских организација и она ће такође бити пред одборницима - навео је Радојичић и додао да ће на дневном реду бити и сет кадровских питања.

Предсједник Скупштине града Зоран Талић рекао је да ће одборници расправљати и о документима који су битни за развојну компоненту града.

- На дневном реду биће и Нацрт статута града. То ће објединити све оно што је до сада рађено, а неће бити никаквих промјена - појаснио је Талић.

Извор: СРНА