latinica  ћирилица
18/01/2018 |  16:26 ⇒ 20:02 | Аутор: РТРС

Јукић: Мектић нема ниједан доказ да оповргне тужбу

У Општинском суду у Сарајеву данас је одржано главно рочиште по тужби потпредсједника Високог судског и тужилачког савјета БиХ Ружице Јукић против министра безбједности Драгана Мектића због клевете и повреде угледа и части.
Мектић - Јукићева - Фото: РТРС
Мектић - ЈукићеваФото: РТРС

Судија Нивес Абдагић предложила је на почетку рочишта нагодбу, што је правни заступник Јукићеве, Јелица Вуковић, прихватила под условом да Мектић организује конференцију за новинаре на којој би рекао да је у емисији Поштено 6. марта прошле године изрекао неистине.

Вуковићева је навела да је Мектић током емитовања емисије, између осталог, рекао да је Јукићева "фризер, да не познаје закон, да јој је вршилац дужности главног тужиоца Тужилаштва БиХ родица коју штити од напада на рад Тужилаштва, да мрзи Србе и да је националиста", те да је сугерисала судији Лејли Фазлагић да поднесе оставку.

Мектић је одбио нагодбу и истакао да жели да се овај случај "рашчисти до краја" јер се у емисији Поштено, како је навео, спомињу страшне ствари - да је фалсификовао диплому, да је српска полиција починила ратне злочине у Прњавору, што је тешка оптужба и ратно-хушкачка порука.

Он је нагласио да је у емисији гостовао с намјером да расправља о проблемима у Тужилаштву БиХ, не желећи да се бави било чијом биографијом. Иритирало га је, каже, што га је Јукићева стално прекидала и говорила да је некомпетентан да говори о одређеним темама.

Током отварања доказног поступка, Вуковићева је поновила доказни материјал који је предложила на припремном рочишту 7. септембра прошле године.

Предложила је преглед снимка емисије Поштено Федералне телевизије, емитоване 6. марта, као и читање текстова објављених на порталу Ослобођења 9. марта и 29. априла 2017. године.

Предложено је и читање чланака објављених на порталу Дневно од 30. априла прошле године, као и текстова објављених истог дана на порталима БН телевизије и Слободне Босне.

Вуковићева је предложила и читање више реаговања објављених на друштвеним мрежама, те саслушање свједока о околностима тврдње о рођачким везама Јукићеве и Тадићеве.

Након изношења материјалних доказа, Вуковићева је саслушала Јукићеву, која је истакла да 19 година ради у правосуђу.

Одговарајући на питања свог правног заступника, Јукићева је рекла да никада није завршила фризерски занат и радила као фризер, да не мрзи Србе и да не би могла бити судија када би мрзила било који народ.

Јукићева је, између осталог, навела да није у родбинској вези са Горданом Тадић и да је до 2009. године није ни познавала. На Мектићеву оптужбу да је бранила Тадићеву, одговорила је да није штитила њу, него главног тужиоца и рад Тужилаштва БиХ.

Она је инсистирала да се јавно каже ко су корумпирана лица у Тужилаштву БиХ, наводећи да је Мектић у више емисија критиковао рад Тужилаштва и Тадићеве.

Јукићева каже да је током емисије и увреда које јој је Мектић упутио била исфрустрирана, те да је у моменту када је рекао да она мрзи Србе хтјела да прекине учешће у емисији.

Она је додала да и даље са својом породицом трпи посљедице због коментара на друштвеним мрежама који се и данас тамо налазе, да је под сталним притиском, и да нема никакву заштиту.

Мектић је навео да је, како каже, чуо да је Јукићева била фризер и продавач што није увреда, него је ријеч о часним занимањима.

Тврдњу да Јукићева обмањује јавност, да лаже и да не познаје законе, министар темељи на основу онога што је о њему рекла у емисији, а између осталог, да има фалсификовану диплому, те да је био ратни начелник полиције у Прњавору која је извршила злочине.

Мектић је навео да је начелник полиције постао 1995. године, те да се о српској полицији не могу износити неистине.

Он је истакао да је "правосуђе лоповско, криминално и корумпирано, да ВСТС ништа не ради, а када би радио, тада би било правне државе".

Мектић је рекао да о Јукићевој као правнику нема никакво мишљење, али да је поштена када је ријеч о криминалу и корупцији.

Говорећи о својој дипломи, рекао је да је 1977. године уписао Вишу управну школу у Загребу, а након тога Факултет криминалистичких наука који сада носи назив Висока полицијска школа.

Мектић каже да је лаж да против њега постоји пет-шест истрага, те да анонимне пријаве ништа не значе.

На крају рочишта, он је рекао да му је жао Јукићеве јер су је у ВСТС-у злоупотријебили јер нико није хтио да учествује у дијалошкој емисији и брани оно што је неодбрањиво.

Мектић је навео да је данашња расправа показала сву бесмисленост и апсурдност.

- Нисам стекао утисак да се овде нешта о мени доказује, него сам стекао утисак да је Ружица Јукић искористила ову прилику да се брани од неких навода које је изнијела у емисији. Данас је рекла да је моја диплома валидна, да нема никаквих информација да је српска полиција вршила злочине у Прњавору. Ја нисам имао потребу да нешто доказујем - каже Мектић.

Он је нагласио да остаје при свему ономе што је рекао у емисији Поштено о корупцији и криминалу, нераду и свим проблемима у правосуђу.

Јукићева сматра да Мектић није имао ниједан доказ како би оповргнуо њену тужбу. Она је изразила наду да ће пресуда бити донесена у њену корист.

Наредно рочиште заказано је за 22. фебруар.

Извор: СРНА