latinica  ћирилица
18/01/2018 |  16:18 ⇒ 20:29 | Аутор: РТРС

Китаровић: БиХ-друга домовина Хрвата

Предсједница Хрватске Колинда Грабар Китаровић рекла је да Хрватска жели мир, будућност и хармонију односа између свих грађана и да је БиХ друга домовина хрватског народа.
Колинда Грабар Китаровић у посјети Дервенти - Фото: СРНА
Колинда Грабар Китаровић у посјети ДервентиФото: СРНА

"Залагаћу се да Хрватска више улаже у Хрвате у БиХ и све суграђане, јер су конститутивност и равноправност сва три народа окосница БиХ", рекла је Китаровићева.

Она је у Дервенти, на позив потпредсједника Републике Српске Јосипа Јерковића, посјетила "Напретков дом" и поздравила окупљене Хрвате који су се вратили на подручје ове општине.

Јерковић је навео да Китаровићева жели дати подршку конститутивности Хрвата на територији БиХ.

"Рекао сам Китаровићевој да се увијек може побољшати положај Хрвата у цијелој БиХ и Републици Српској. Ускоро се надамо доласку код Китаровићеве, како би је додатно упознали са проблемима и приједлогом њиховог рјешавања, прије него што она поново дође у посјету Посавини", истакао је Јерковић.

Китаровићевој је добродошлицу пожелио предсједник Хрватског културног друштва "Напредак" Мирко Филиповић, који је захвалио за досадашњу помоћ.

Посјети Китаровићеве присуствовали су и министар за избјеглице и расељена лица Републике Српске Давор Чордаш, амбасадор Хрватске у БиХ Иван дел Векио, конзул Хрватске у Бањалуци Златко Крамарић и други званичници.

Извор: СРНА