latinica  ћирилица
18/01/2018 |  15:26 ⇒ 15:37 | Аутор: РТРС

СМ БиХ: Допуњен Закон о прекршајима

Савјет министара је на данашњој сједници већином гласова утврдио Приједлог закона о допунама Закона о прекршајима с циљем усклађивања прописа које примјењују овлаштена тијела и судови приликом изрицања прекршајних санкција.
Савјет министара БиХ - Фото: РТРС
Савјет министара БиХФото: РТРС

Допуне Закона корак су напријед у отклањању уочених недостатака у вези са евидентирањем наплаћених новчаних казни и осигурању услова за праћење њихове наплате код издаватеља прекршајног налога, саопштено је из Савјета министара БиХ.

Министарство правде доставиће Приједлог закона Парламентарној скупштини БиХ уз прибављено мишљење Агенције за заштиту личних података у процедуру разматрања по основном законодавном поступку.

Савјет министара донио је двије одлуке о распореду канцеларијског простора за смјештај институција БиХ у Сарајеву, чиме ће бити остварена нова буџетска уштеда од око 1,2 милиона КМ на годишњем нивоу, наводи се у саопштењу.

Одлуком о распореду канцеларијског простора за смјештај институција БиХ у Сарајеву 15 институција које су закупљивале простор добиће трајни смјештај у згради Унион банке д.д. Сарајево на адреси Дубровачка 6.

Овим институцијама је наложено да најкасније до краја јануара ове године преселе у додијељене просторије и у складу са тим раскину досадашње уговоре о закупљивању простора.

Донесена је и Одлука о измјенама Одлуке о распореду канцеларијског простора у згради за смјештај институција БиХ у улици Ђоке Мазалића број 5 у Сарајеву.

Савјет министара упознат је са Информацијом о укупним активностима Дирекције за европске интеграције у вези са управљањем процесом европских интеграција и усаглашавањем свих одговора на Упитник Европске комисије за БиХ.

Предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић о оствареном напретку информисао је Предсједништво БиХ.

На данашњој сједници донесен је Правилник о обавезама превозника који доводи странца на гранични прелаз БиХ.

Правилник прати европске стандарде и ову област усклађује са Законом о странцима. Детаљно су обрађене обавезе и одговорност превозника у случајевима одбијања странцима уласка у БиХ и рокови за њихово враћање, као и обавеза подмирења трошкова задржавања те су пооштрене новчане казне за починиоце прекршаја у овој области.

Усвајању правилника претходио је процес јавних консултација, који је Министарство безбједности провело са заинтересованима у октобру прошле године.

Савјет министара, на приједлог Министарства спољне трговине и економских односа, донио је Правилник о измјени Правилника о мјерама за откривање, сузбијање и искорјењивање класичне свињске куге.

Измјеном Правилника омогућава се наставак вакцинације свиња против класичне свињске куге до краја 2018. године ради спречавања ширења ове болести у БиХ.

Савјет министара усвојио је и програме рада за 2018. годину Агенције за антидопинг контролу, Агенције за осигурање у БиХ и Службе за послове са странцима.

Мектић: Усвојена Стратегија надзора над опојним дрогама

Савјет министара БиХ усвојио је данас Стратегију надзора над опојним дрогама, спречавања и сузбијања злоупотребе опојних дрога у БиХ за периода 2018.-2023. годину, потврдио је новинарима у Сарајеву министар безбједности Драган Мектић. Он је оцијенио да је донесена добра стратегија, те напоменуо да су у њеној изради учествовали експерти из свих полицијских агенција у БиХ.

Министар безбједности је истакао да је Стратегија усвојена уз општу сагласност свих министара, с обзиром да нико није изразио никакву резерву када је ријеч о борби против злоупотребе опојних дрога и прекрусора.

- Након усвајања Стратегије, обавеза свих полицијских агенција у БиХ у складу са својим надлежностима је да донесу властите акционе планове везано за њено провођење. Радна група која је радила Стратегију ће, највјероватније на наредној сједници Савјета министара БиХ, добити мандат да као надзорно тијело да прати имплементацију - рекао је Мектић.

Он је појаснио да је то најбољи начин да Стратегија, као документ, не би остала мртво слово на папиру и скупљала прашину у некој ладици.

- То треба бити жива материја и нон-стоп ће се радити на праћењу имплементације Стратегије, а лично сам спреман да у сваком тренутну, транспарентно, о томе информишемо јавност - додао је министар безбједности.

У оквиру Стратегије предвиђено је укључивање образовних институција, невладиних организација, институција цивилниг друштва који могу да допринесу борби против злоупотребе дрога.

Кад је ријеч о проблему злоупотребе опојних дрога, министар безбједности је указао да о томе треба више говорити у јавности, невладином и владином сектору, наглашавајући да је БиХ на транзитном путу дроге, односно такозваној балканској рути.

- То је врло озбиљан проблем и за БиХ. Прије десет и више година то је био проблем великих градова, а данас је у сваком мјесту, чак је дрога дошла пред основне школе. Због тога позивам све надлежне да схвате стратегију озбиљно и раде на њеном провођењу - додао је Мектић.

Мектић сматра да до сада није било уложено довољно напора у борбу против злоупотребе дроге.

- Треба доћи до нарко-босова и тек тада би пресјекли канал кријумчарења наркотика и направили озбиљне резултате - додао је он.

Мектић: Усвојен Програм рада Службе за послове са странцима

Савјет министара данас је усвојио Програм рада Службе за послове са странцима за ову годину који се, између осталог, бави питањима илегалних миграција, рекао је министар безбједности БиХ Драган Мектић. Он је навео да се БиХ, након пресијецања руте преласка миграната преко Србије према Хрватској и Мађарској, суочила са приливом илегалних миграната.

- Један број тих миграната, око 10.000, остао је заглављен у Србији, односно између Србије и Грчке, и они полако цуре из тог подручја - рекао је Мектић новинарима у Сарајеву.

Он је навео да је отворена нова илегална мигрантска рута из Грчке, мањи крак према Хрватској преко Албаније, Црне Горе и БиХ, што постаје озбиљан проблем за БиХ.

Министар безбједности БиХ напоменуо је да је указивао на овај проблем на више састанака на нивоу ЕУ у Бриселу и Варшави.

- Ти подаци о броју миграната који нас оптерећују можда нису велики за ЕУ, али за нас представљају озбиљан проблем. Замолио сам институције ЕУ, прије свега Агенција ЕУ за надзор спољних граница, да се посветимо томе јер ће на нивоу године бити знатан број миграната који неће оптеретити само БиХ, већ и ЕУ - навео је Мектић.

Он је рекао да је представницима ЕУ понудио конкретне приједлоге, односно да Фронтекс упути један број полицајаца из земаља ЕУ.

- Спремни смо да дамо и један број наших граничних полицајаца на границу између Албаније и Црне Горе, јер мислим да је ту највећи проблем, односно неконтролисана пропусност дозвољава се на том дијелу границе. Онда то касније пада нама на терет - појаснио је Мектић.

Он је додао да се БиХ још носи са проблемом прилива миграната, али је на граници својих капацитета. Каже да не располаже укупним бројем регистрованих миграната, напомињући да је забиљежено драстично повећање, односно да их је у 2017. години било пет пута више него у 2016.

Извор: СРНА