latinica  ћирилица
18/01/2018 |  15:17 | Аутор: РТРС

На европским депонијама леже милијарде долара

На европским депонијама лежи богатство - на неким мјестима су одбачени алуминијум, бакар и злато у вриједности од више милијарди долара, наводе научници.
Депонија - Фото: РТРС
ДепонијаФото: РТРС

Они су завршили прву студију о драгоцјеним материјалима који се налазе на великим отпадима, а све у склопу ЕУ пројекта - "ПроСУМ".

Конзорцијум 17 партнера који представљају истраживачке институте, геолошке институте и индустрију покренуо је интернет базу података о "урбаним рудницима".

На њој су детаљно наведене драгоцјене сировине скривене у одбаченим акумулаторима и батеријама, електронским уређајима или на отпадима возила широм Европе.

Циљ пројекта "ПроСУМ" је да утврди иновативне могућности за употребу секундарних извора критичних сировина у рециклажној индустрији, те укаже на мјеста на којима се налазе метали и племенити метали вриједни милијарде долара.

Научници истичу да су богати извор поменутих сировина савремена возила, а међу њима су литијум из батерија електричних аутомобила, те челик и магнезијум.

У паметним телефонима концентрација злата је 25 пута већа него у најбогатијој подземној руди, наведено је у студији, а преносе научни портали.

Извор: СРНА