latinica  ћирилица
18/01/2018 |  13:36 ⇒ 13:57 | Аутор: РТРС

Грабар-Китаровић без најава посјетила Ахмиће и поклонила се жртвама

Хрватска предсједница Колинда Грабар-Китаровић је данас, мимо протокола, одлучила посјетити Ахмиће и Крижанчево село.
Грабар Китаровић у Ахмићима (фото:twitter.com) -
Грабар Китаровић у Ахмићима (фото:twitter.com)

Грабар-Китаровић је одала почаст жртвама и положила цвијеће на спомен-обиљежје за 116 убијених Бошњака, међу којима 33 жене и дјеце.

"У Ахмићима и Крижанчевом Селу исказала сам пијетет жртвама рата у Средњој Босни. Морамо учинити све да ниједна мајка више никада не оплакује дијете или супруга изгубљеног у рату на овим просторима. То је трајна задаћа нас и свих будућих генерација", поручила је Грабар-Китаровић.

Злочини у Ахмићима догодили су се у раним јутарњим сатима 16. априла 1993. године, када су јединице за посебне намјене Хрватског вијећа обране, Џокери и Матурице, извршиле напад на село Ахмићи неколико километара од Витеза. Напад је почео рано ујутро, с езаном за сабах-намаз, који је био знак за напад. Убијено је 116 особа.

Исте године, 22. децембра, припадници Армије РБиХ су у Крижанчеву Селу убили 34 војника ХВО, а 30 цивила и војника заробили те их одвели у Почулицу. Под притиском Међународног црвеног крста након 39 дана размјењени су код Гропчића у мјесту Дубравица потпуно измасакрирани. За овај злочин још нико није одговарао.

Грабар-Китаровић се јуче у Сарајеву састала са члановима Предсједништва БиХ, надбискупом врхбосанским кардиналом Винком Пуљићем, високим представником Валентином Инцком и представницама удружења Мајки Сребренице.

Посјета БиХ је због лоших временских услова скраћена с три на два дана, те ће је Грабар-Китаровић окончати данас, када је планирано да посјети фабрику "Палвара" и болницу "Др. фра Мато Николић" у Новој Билој, те се у Витезу састане са хрватским начелницима општина и предсједавајућим општинских вијећа у Средњој Босни.

У Жепчу је заказан састанак са представницима општинских и кантоналних власти, а у Усори с тамошњим Хрватима.

Хрватска предсједница Грабар-Китаровић по други пут је у службеној посјети БиХ, након марта 2015. године и прве посјете на почетку њезиног предсједничког мандата.

Извор: Независне новине