latinica  ћирилица
18/01/2018 |  13:27 ⇒ 13:42 | Аутор: РТРС

За побољшање конкурентности у сектору перадарства 600.000 КМ

Представници 11 организација из сектора перадарства БиХ и Пројекта развоја тржишне пољопривреде /Фарма два/ потписали су данас у Сарајеву уговор о додјели бесповратних новчаних средстава од око 600.000 КМ, с циљем побољшања конкурентности у овој грани.
Уговор у Сарајеву о перадарству - Фото: Screenshot/YouTube
Уговор у Сарајеву о перадарствуФото: Screenshot/YouTube

Укупна инвестиција кроз подржане пројекте износи 1,6 милиона КМ, а сами добитници гранта ће уложити око милион КМ.

Уговор су потписали удружење "Заједница живинара Републике Српске" из Српца, пољопривредни произвођач Здравко Гроздановић из Дервенте, те компаније "Фармавит" из Љубиња, "Кико" из Бијељине, "Агромикс" из Добоја, "Авис ДМ" из Српца, "Андрић фарм" из Пелагићева, "Мади" из Тешња, "Бровис" из Високог и "Пољовет" из Градачца.

Потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Немања Васић рекао је да је перадарство у БиХ перспективно, што показује податак да је у 11 мјесеци лани покривеност увоза извозом износила 174 одсто и већа је за осам одсто у односу на исти период 2016. године.

Он је истакао да се доста очекује од извоза перади у ЕУ, те подсјетио да су четири компаније из БиХ задовољиле услове.

"Канцеларија за ветеринарство БиХ ће одобравати осталим компанијама извоз, уколико задовоље прописане услове", рекао је Васић новинарима у Сарајеву, те изразио наду да ће развој перадарства смањити спољнотрговински дефицит БиХ.

Ендру Бигл, директор Економског одјељења Америчке агенције за међународни развој /УСАИД/, која заједно са Владом Шведске финансира Фарма два пројекат, честитао је добитницима бесповратних средстава, додавши да су они доказ улагања додатних напора и визије како даље улагати у овај сактор.

"Кроз Фарма два пројекат УСАИД је идентификовао перадарски секор који има велики потенцијал за раст", истакао је Бигл, те додао да се још доста тога мора урадити да би постао уносна дјелатност за произвођаче и за прерађиваче.

Представник "Заједнице живинара Републике Српске" Небојша Ракић рекао је да перадарство заслужује да буде финансирано преко овог пројекта, на основу величине производних капацитета, технологије, те остварених производних резултата.

Према његовим ријечима, извоз у ЕУ веома је значајан за перадарски сектор БиХ, исто као и грант средства, која ће бити уложена за унапређење технологије, а све у складу са прописима Уније.

Извор: Срна