latinica  ћирилица
18/01/2018 |  09:30 | Аутор: РТРС

Три здраве навике које ће вам продужити живот седам година

Нова студија бавила се здравим начином живота. Први пут, научници су повезали три ствари - непушење, одржавање нормалне тежине и умjерену конзумација алкохола - са седам додатних година живота.
Старост и младост (Фото: Thinkstock) -
Старост и младост (Фото: Thinkstock)

Истраживање, објављено у Хеалтх Аффаирс, такође је показало да су те додатне године углавном проведене у добром здрављу и без инвалидитета. Аутори студије надају се да ће њихово открића бити позив људима да промијене нездраве обрасце понашања.

Да би испитали учинке специфичних здравствених понашања на дуговечност, истраживачи са Универзитета Мичиген и Института Макс Пленк за демографска истраживања у Немачкој анализирали су податке више од 14.000 Американаца, од 50 до 89 година, испитивајући их о њиховом здрављу и начину живота сваке двије године.

Свеукупно, мушкарци и жене у истраживању имали су очекивани животни вијек од 77.7 и 81.4 године. Али људи који никада нису пушили имали су индекс тјелесне масе мањи од 30 (праг за гојазност) обично живе четири до пет година дуже од опште популације.

Када су истраживачи укључили и конзумацију алкохола, открили су да су они који су умјерено пили - мање од 14 пића недељно за мушкарце и седам за жене - живели седам година дуже од опште популације и да су те године углавном биле такође без инвалидитета.

"Овај налаз има импликације не само за појединце и њихове породице, већ и за здравствени систем у цјелини", рекао је водитељ студије Нел Мехта са Универзитета у Мичигену, који је и ове додатне године назвао "огромном бенефицијом".

Извор: Радиосарајево.ба, Б92