latinica  ћирилица
17/01/2018 |  19:25 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Мљекари остварили рекордан извоз (ВИДЕО)

Иако се очекивало да ће због примјене Споразума о стабилизацији и придруживању, домаће тржиште бити преплављено увозним млијеком, домаћи произвођачи млијека и млијечних производа све су изненадили. Извоз су чак и повећали, и то за 16 одсто.
Мљекара - Фото: РТРС
МљекараФото: РТРС

Катаклизмичне процјене нису се оствариле, јер су се наши мљекари одлично припремили и искористили све могућности прилагођеног Споразума о стабилизацији и придруживању. За разлику од њих, већина држава из којих увозимо млијеко није у потпуности искористила одобрене квоте. Дијелом због компликоване процедуре расподјеле дозвола својим произвођачима, дијелом због проблема на свом тржиту.

Стево Пуцар, професор Економског факултета у Бањалуци, каже да је европско тржиште доживјело одређен пад, тј. пад капацитета производње млијека.

- То је утицало на мању понуду и више цијене на европском тржишту - објаснио је Пуцар.

Повећању извоза млијека у Републику Српску за 16 одсто и смањењу увоза за шест одсто у односу на 2016. допринијеле су детаљне анализе.

Славко Стевановић, секретар Удружења за пољопривреду, водопривреду, рибарство, прехрамбену и дуванску индустрију ПК Републике Српске, истиче да се успјех мљекарске индустрије заснива на познавању, прије свега, на претходно добро проученом тржишту.

Мљекари Републике Српске за 10 мјесеци прошле године извезли су производа у вриједности 20 милиона марака, што је двапут више од увоза.

То, међутим, не значи и већу зараду, увјерава предсједник мљекара Владимир Усорац. Да би повећали извоз, морали су, каже, смањити цијену за 15 фенинга по литру.

- Да би били конкурентни високосубвенцисаном млијеку у Хрватској и осталим чланицама ЕУ, држава код нас не може више интервенисати, онда ми морамо да скидамо цијену - наводи Усорац.

Упозорава да нити могу више смањивати цјену млијека, нити је реално да институције Републике Српске додатно повећају подстицаје. За наставак доброг тренда извоза потребно је, каже, да увозно млијеко буде строго анализирано, као и овдашње. Економски аналитичари додају да је потребно повећати удио мљечних производа од којих је зарада знатно већа него од продаје, тренутно доминантног, млијека.