latinica  ћирилица
17/01/2018 |  16:15 ⇒ 18:21 | Аутор: РТРС

Добој- За бивше борце приоритет запослење и легализација градње (ВИДЕО)

Демобилисани борци у Добоју годинама су без посла, а поред бројних препрека додатни проблем је и обустављена легализација градње за избјегла лица.
Добој, незапослени борци - Фото: РТРС
Добој, незапослени борциФото: РТРС

То многе спречава да покрену властити бизнис, па од надлежних траже да се ангажују и убрзају легализацију градње. Бројни мајстори - од зидара, лимара, водоинсталатера, до трговаца, али посла скоро нико да нема. У насељима Пољицу, Новом насељу и Гаврићима је 186 бивших бораца и РВИ, а међу њима има и оних који су без дана радног стажа. Неки од њих намјеравали су да отворе занатске радње, али недовршена легализација земљишта и избјегличке градње стоји им на путу.

Раденко Станковић, предсједник мјесне Борачке организације Гаврићи, каже да му је нуђено да отвори радњу, али да нема средстава, те истиче, да тешко преживљава.

Огорчени и препуштени сами себи, бивши борци кажу да углавном зарађују надничарећи, што није довољно за живот, а помоћи и подршке ниоткуд. У радској Борачкој организацији, осим запошљавања РВИ посредством Фонда за професионалну рехабилитацију, других пројеката немају.

,

Незапослени борац Радислав Мањић каже да борачка организација не води бригу о њима, због чега се осјећају заборављени. Додаје, да о породицама погинулих донекле нешто и брину, а о бившим борцима нимало.

Душан Кнежевић, предсједник Предсједништва ГБО Добој, каже да припремају терен за такве пројекте, те да су наложили свим мјесним борачким организацијама да се изради социјална карта и евидентирају незапослени демобилисани борци и РВИ који би хтјели да раде, као и њихова стручна спрема.

Забринути су бивши борци, колико за себе, толико и за дјецу, јер, како наводе, посла нема ни за њих.

У протекле три године посредством пројекта самозапошљавања посао су обезбиједила три демобилисана борца. Било би их више да су имовински односи на избјегличкој градњи ријешени, па апелују на надлежне да, кад већ немају пројеката, убрзају процес легализације.