latinica  ћирилица
17/01/2018 |  15:36 ⇒ 19:42 | Аутор: РТРС

Вукотић: Мектић - највећа опасност по безбједност БиХ

Предсједник Удружења грађана Ветерани Републике Српске Душко Вукотић рекао је да министар безбједности у Савјету министара Драган Мектић "представља највећу опасност по националну безбједност БиХ, јер обавља функцију министра безбједности".
Бањалука, "Ветерани Републике Српске" - Фото: СРНА
Бањалука, "Ветерани Републике Српске"Фото: СРНА

Вукотић је на конференцији за новинаре у Бањалуци нагласио да је "Мектић са измишљеном причом, из њему познатих разлога, створио такве тензије да су се 'усијале' друштвене мреже и да се ствара међунационална нетрпељивост међу одређеним етничким групама без икакве потребе".

Он сматра да највећу безбједносну пријетњу у БиХ представља "онај ко купује и продаје плацеве на такозваној 'Зеленој трансферзали' недалеко од Источног Сарајева између Сарајева и Трнова".

Вукотић је рекао да да се овим проблемом треба да позабави Министарство безбједности и ресорни министар Драган Мектић.

Он је у прилог тврдњи да Мектић представља највеће безбједносну пријетњу по БиХ предочио новинарима фотографију на којој министар безбједности тренира са припадником "Црних лабудова" Зејдом Дукменићем, који се за разлику од Србске части, на фотографији види са оружјем - пиштољем и пушком.

Вукотић је новинарима предочио и фотографију на којој се виде припадници "Црних лабудова" на стрелишту гдје се виде мете, додавши да постоји и видео снимак на којем Дукменић вјежба на стрелишту.

Он је нагласио да Ветерани Републике Српске немају ништа против "Црних лабудова" и Дукменића и да им чак не смета ни то што облаче униформе након рата, додајући да Повеља УН-а дозвољава да ратни ветерани свих јединица у цијелом свијету могу да носе униформе.

- С тога питам - због чега министру Мектићу сметају ратни ветерани и њихове мирнодопске униформе и због чега му смета то што су момци из Србске части обукли мирнодопске униформе Ветерана Републике Српске да би се сликали за Дан Републике Српске? Ми ту не видимо ниједан гријех - каже Вукотић.

Он је поручио министру Мектићу да би требало да се, прије свега, позабави анализом до сада извршених терористичких акта у БиХ коју су сачинили Ветерани Републике Српске, а коју вјероватно има и Министарство безбједности.

- Сви почињени терористички акти у БиХ показују да ни у један нису умијешани припадници ни Србске части ни Ветерана Републике Српске - истакао је Вукотић.

Он је појаснио да Ветерани Републике Српске бране Удружење Србска част зато што имају са њима споразум о сарадњи и зато што су на позив Ветерана дошли у Српску на Дан Републике.

Вукотић је истакао да жели да отклони сваку сумњу о било каквим лошим намјерама ове двије организације.

Извор: СРНА