latinica  ћирилица
17/01/2018 |  15:24 ⇒ 15:32 | Аутор: РТРС

Посланици СДА, ХДЗ-ХНС и СББ гласаће за предложени буџет ФБиХ

Посланици клубова посланика СДА, ХДЗ-ХНС-а и СББ-а најавили су на ванредној сједници Представничког дома Парламента ФБиХ да ће подржати буџет за ову годину, а опозициони посланици да ће гласати против.
Сарајево - Парламент БиХ - Фото: РТРС
Сарајево - Парламент БиХФото: РТРС

Влада ФБиХ предложила је буџет за 2018. годину у износу од 2,88 милијарди КМ.

То је, према ријечима шефа Клуба посланика СДА Исмета Османовића, један од најбоље понуђених буџета у којем је позитиван баланс на бази онога што је Влада дужна финансирати и што је законска обавеза.

"За сваку похвалу је што је први пут за капитална улагања издвојено 262 милиона КМ", додао је Османовић.

Шеф Клуба посланика ХДЗ-ХНС-а Јозо Багарић каже да је предложени буџет уравнотежен и развојно перспективан, те да су посебно позитивна настојања унапређења инфраструктуре, побољшање стања у здравственом сектору, као и подршка младима у погледу запошљавања и стамбеног збрињавања.

Шеф Клуба посланика СББ-а БиХ Насир Бегановић истакао је да ће посланици тог клуба подржати наведени буџет, те да сматрају да је Влада ипак требало да покаже социјалну осјетљивост кроз усвајање одређених амандмана, које је овај клуб упутио на Приједлог буџета за 2018. годину.

У том погледу, посебно су негодовали шеФови опозиционих клубова говорећи да Влада није прихватила ни један од скоро 350 уложених амандмана.

Шеф Клуба посланика СДП-а БиХ Елвир Карајбић позвао је Владу да каже да је с овим буџетом сахрањена Реформска агенда. "Ако се усвоји предложени буџет неће се моћи увезати стаж радницима који то очекују, а неће се примјењивати закони из социјалне заштите и сета антикоруптивних закона", каже он.

Будући да су улагања у путну инфраструктуру, односно изградњу брзих путева планирана у износу од 183 милиона КМ, те да је Влада изворе за овај пројект пронашла у акумулираној добити јавних предузећа, шеф Клуба посланика ДФ-а Џенан Ђонлагић изразио је мишљење да узимање добити од јавних компанија смањује њихов потенцијал за даља улагања.

У наставку ванредног засједања очекује се гласање посланика о предложеном буџету ФБиХ. У случају да буде усвојен у Представничком дому, потребно је да га подрже и делегати Дома народа федералног парламента на сједници заказаној за петак.

Изовр: СРНА