latinica  ћирилица
17/01/2018 |  14:37 | Аутор: РТРС

Кошарац: Кључни проблем у ФБиХ- избор српских делегата

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац рекао је да је у Федерацији БиХ кључни проблем избор српских делегата у Дом народа.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

"Република Српска је засебна изборна јединица која бира свог члана Предсједништва БиХ, своје органе, а фундаментални интерес је да нико не може да бира наше представнике за заједнички ниво", истакао је Кошарац.

Према његовим ријечима, ни хрватски приједлог измјене изборног закона, а ни приједлог СДА не рјешава проблеме конститутивности народа у ФБиХ.

"Ми ћемо подржати приједлог ХДЗ-а, јер сматрамо да је боље рјешење од оног које нуди СДА", изјавио је Кошарац новинарима у Сарајеву, те додао да ће се на сједници видети да ли ће закон и проћи.

Он сматра да се треба афирмисати потреба хрватског народа, те додао да је лоше за укупне односе у БиХ да један народ не бира своје представнике, односно да му то чине други народи.

Када је ријеч о усвајању буџета институција БиХ за 2018. годину, Кошарац је нагласио да је важно да буџетски оквир на нивоу институција БиХ остане исти.

"Уважени су сви напори оне структуре власти коју чини СНСД, да тај оквир остане. Данас имамо буџет од око 950 милиона КМ, што је била и основна политика СНСД-а, односно власти из Републике Српске да се не дозволи повећање буџета институција БиХ, јер би то значило мање средстава у буџетима Српске и ФБиХ", рекао је Кошарац.

Према његовим ријечима, СНСД сматра да 950 милиона КМ задовољава функционисање свих нивоа власти БиХ.

"Одређени клубови ће уложити једну врсту амнадмана и они ће се односити на расподјелу тих 950 милиона КМ. Видјећемо какво ће бити расположење, када је ријеч о усвајању буџета", додао је Кошарац.

Извор: Срна