latinica  ћирилица
16/01/2018 |  21:09 ⇒ 21:10 | Аутор: РТРС

Русија и Кина предложиле план за Сјеверну Кореју, САД против

САД одбацују план "двоструког замрзавања" са Сјеверном Корејом, изјавио је амерички државни секретар Рекс Тилерсон.
Кина и Русија (Фото: Flickr/Mark Turner) -
Кина и Русија (Фото: Flickr/Mark Turner)

"Циљ преговора, ако и када дођемо до тога, јесте потпуна, проверљива и неповратна денуклеаризација Сјеверне Кореје. Све земље имају овај заједнички циљ", рекао је он говорећи на конференцији у Ванкуверу о Сјеверној Кореји.

Према његовим ријечима, САД “одбацују приступ двоструког замрзавања‘, у којем се легитимне војне вежбе постављају на исти ниво као и противзаконити поступци Сјеверне Кореје".

План "двоструког замрзавања" предложиле су Русија и Кина за рјешавање ситуације у вези са нуклеарним програмом Пјонгјанга.

План "двоструког замрзавања" предвиђа да Сјеверна Кореја заустави све нуклеарне пробе и лансирања балистичких ракета, а САД и Јужна Кореја прекину велике војне вјежбе које Пјонгјанг стално користи као изговор за ракетне пробе.

"Кампања притиска ће се наставити све док Пјонгјанг не предузме одлучне кораке за денуклеаризацију", рекао је Тилерсон и додао да је ово "стратегија која захтијева стрпљење".

"Морамо да инсистирамо на пуном извршењу санкција Савјета безбједности УН, јер је ово слово закона. Посебно подстичемо Кину и Русију у овом питању", истакао је Тилерсон.

Амерички државни секретар Рекс Тилерсон одржаће министарски састанак о Сјеверној Кореји у Ванкуверу од 15. до 17. јануара.

Састанак министара спољних послова више земаља, који организују САД и Канада, биће посвећен безбједности и стабилности на Корејском полуострву. Стејт департмент је навео ће састанак “показати међународну солидарност против опасног и незаконитог нуклеарног и балистичког програма Сјеверне Кореје".

У Ванкувер ће отићи и шеф Пентагона Џејмс Матис. Стејт департмент је навео да ће Сједињене Америчке Државе и њихови партнери разговарати о могућности поморског пресретања бродова који нарушавају санкције.

Извор: Независне