latinica  ћирилица
16/01/2018 |  15:54 ⇒ 15:54 | Аутор: РТРС

Лијановићу девет година затвора због злоупотребе положаја

Кантонални суд у Тузли осудио бившег министра у Влади Федерације БиХ Јерка Иванковића Лијановића на девет година затвора због злоупотребе положаја, а његовог савјетника Стипу Шакића на годину дана затвора.
Јерко Иванковић Лијановић - Фото: klix.ba
Јерко Иванковић ЛијановићФото: klix.ba

На годину дана затвора осуђен је и Един Ајановић, бивши министар у Влади Тузланског кантона, преноси Бирн.

Тужилаштво је током процеса тврдило да је злоупотреба подстицаја из области пољопривреде почињена смишљено и систематски, а да су само искази тројице свједока осуђеника довољни за осуђујућу пресуду у овом предмету.

"То је била криминална хоботница која се протезала и до Бихаћа, Мостара и Травника", рекао је тужилац Далибор Бингас, наводећи да је укупна прибављена имовинска корист чињењем овог кривичног дјела 836.000 КМ.

С друге стране, одбрана је тврдила да није постојао списак пољопривредника који су морали давати половину подстицаја, а Тужилаштво није пружило никакав материјални доказ у овом случају, те да су бројни други свједоци рекли да се никада није тражио поврат новца.

Лијановићев адвокат Мирна Делалић је током процеса истакла да се Тужилаштво у овом процесу водило исказима свједока "који су неупућени или који су намјерно износили неистините наводе".

Суђење је трајало више од годину и по дана.

На ову пресуду постоји могућност жалбе.

Лијановић је оптужен заједно са савјетником Шакићем за злоупотребу положаја и овлаштења у вези са незаконитостима приликом додјеле подстицаја пољопривредницима на подручју Тузле и ФБиХ од 2011. до 2014. године.

У овом предмету су били оптужени и Мерсед Шерифовић, некадашњи посланик у Скупштини Тузланског кантона и Суад Чамџић, бивши савјетник, али су они након потписивања споразума о признању кривице осуђени на по двије и по године затвора.

Извор: СРНА