latinica  ћирилица
16/01/2018 |  15:50 ⇒ 17:54 | Аутор: РТРС

Посао за 72 лица са инвалидитетом (ВИДЕО)

Посредством републичког Фонда за професионалну рехабилитицаји и запошљавање инвалида у прошлој години запослена су 72 лица.
Радници - Фото: РТРС
РаднициФото: РТРС

За ову намјену Фонд је издвојио више од 202.000 КМ. Фонд за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида, врши и поврат доприноса на исплаћене зараде послодавцима који запошљавају лица са инвалидитетом. За ову намјену, само у прошлој години исплаћена су средства од 3.770.000 КМ.

Двије деценије без посла били су Зоран Јефтић и Драгољуб Вучковац. Као ратни војни инвалиди до посла нису могли доћи. Међутим, посредством Фонда обојица су добила посао у истој грађевинској фирми.

- Посао ми много значи. Редовним примањима издржавам породицу - каже Драгољуб који је РВИ четврте категорије. Сагласан је и Зоран. Додаје да се нигдје није могао запослити и да би, да није било Фонда, и даље био незапослен.

У  приједорском мјешовитом-трговачком и занатском предузећу од 16 запослених, четворо су лица са инвалидитетом, укључујући и самог власника Мирка Кобаса. Каже, стручност и одговорност која су ова лица показала приликом обављања посла, разлог је због којег су добили стално запослење.

- Препоручио бих свима који имају могућност да запосле ова лица. То су људи у најбољим годинама и превазишли су сва ограничења, оставши способни за рад - истиче Кобас.

Посредством Фонда запослено је укупно 72 лица у 2017. години. Код сваког новог запошљавања Фонд додјељује стимулативна средства. Послодавци остварују право на поврат средстава за доприносе, запослених инвалидних лица.

Лица са инвалидитетом најчешће се запошљавају у области пољопривреде, занатских и услужних дјелатности. За 2018. годину циљеви и приоритети, јасно су дефинисани.

- Основни план, задатак и циљ Фонда је да одржимо постојећи ниво запослености инвалида у Републици Српској, редовном исплатом поврата доприноса на исплаћене зараде инвалидима. У прошлој години смо за ову намјену издвојено је 3.799.117 КМ - наводи Ранко Вучковић, директор Фонда.

Да је Фонд оправдао своје постојање, показују статистике. Када је 2005. године формиран, број незапсолених лица са инвалидитетом био је већи од 5.000. Данас, 13 година послије, тај број је мањи за више од 3.500.