latinica  ћирилица
16/01/2018 |  12:18 ⇒ 13:16 | Аутор: РТРС

Ослободите се умора помоћу намирница које враћају у живот

Ако вам хронично недостаје енергије, појачан унос витамина и минерала је нешто као свакодневна "радна обавеза" за вас.
Илустрација
(Фото: Thinkstock) -
Илустрација (Фото: Thinkstock)

У том смислу, доносимо списак топ намирница, препуних управо онога што ће вас за час, било у виду оброка или пак напитка, подићи "из мртвих".

Спанаћ - Ово поврће задовољава 200 дневних потреба за витамином К, који чува здравље костију. Богато је гвожђем, па се препоручује особама које се опорављају од болести или су анемичне. Такође, спанаћ је и добар извор лутеина који чува вид.

Банана - Ово егзотично воће је препуно калијума који смањује осјећај умора и појачава концентрацију. Уз то је и добар извор витамина Б6, важног за правилан рад имунитета и мозга, као и прехрамбених влакана који чувају пробаву.

Цвекла - Ово коријенасто поврће је пуно антиупалних својстава с високим процентом гвожђа, фолата и Б витамина. Плус, у 200 грама цвекле ће се наћи и 440 милиграма калијума.

Стручњаци савјетују да у шејку или смутију цвеклу комбинујуте с цитрусним воћем, попут поморанџи или лимуна, како бисте појачали међусобну апсорпцију храњивих материја.

Путер од бадема - Бадемов путер је пуно бољи избор од рецимо путера од кикирикија јер има више витамина Е, калцијума и гвожђа. Због високог процента протеина и влакана добар је савезник у изградњи мишића, а обезбјеђује и осјећај ситости током дужег временског периода.

Грчки јогурт - Не само да има двоструко више протеина од обичног јогурта, већ садржи и велику количину калцијума који гарантује добру изградњу костију и зуба.

Цимет – У питању је врло флексибилан зачин, добродошао у разним комбинацијама, а студије показују да регулише крвни притисак и снижава ниво лошег холестерола.

Извор: Б92