latinica  ћирилица
16/01/2018 |  12:04 ⇒ 19:53 | Аутор: РТРС

Оштре осуде убиства Оливера Ивановића

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да је убиство Оливера Ивановића злочиначки и терористички чин који мора бити и биће кажњен.
Простор око Ивановићеве странке је блокиран - Фото: B92
Простор око Ивановићеве странке је блокиранФото: B92

Ђурић је оцијенио да је убиство Ивановића напад на цијели српски народ. Он је подсјетио да је претходних дана Србима пријећено ратом без икакве реакције међународне заједнице и да је било неколико напада на њихову имовину.

Ракић: Америка је упозоравала, али сви су били глуви!

Пуцањ у предсједника Грађанске иницијатице "Слобода, демократија, правда" Оливера Ивановића представља пуцањ у сваког Србина који није желио да напусти своје огњиште, изјавио је предсједник Српске листе Горан Ракић.Ракић каже да је кукавички напад којим је прекинут Ивановићев живот дубоко потресао све Србе на Косову и Метохији, те захтијева најхитнију реакцију свих безбједносних служби.

Подсјетивши да је прије неколико дана Стејт департмент најавио могуће терористичке нападе на сјеверу Косова и Метохије, Ракић је упитао зашто нико није ове најаве узео у обзир и превентивно дјеловао да би се ово спријечило.

Дачић: Убиство Оливера Ивановић - безуман терористички акт

Убиство Оливера Ивановића безуман је терористички акт који угрожава стабилност не само сјевера Косова него и региона, оцијенио је министар спољних послова Србије. Ивица Дачић, који борави у посјети Црној Гори, рекао је да га је вијест о убиству Ивановића примио док је слијетао на аеродром у Подгорици. Он је упутио саучешће породици Оливера Ивановића, поручивши да је кукавичким чином убиства, нажалост, заустављен један сјајан и храбар човјек, посвећен сарадњи и толеранцији.

"Дубоко ме је потресла вијест о бруталном убиству Оливера Ивановића. Саучествујем у болу породице. Ја ћу Оливера памтити као човјека које је био симбол борбе за права Срба на Косову и Метохији и који је остајао тамо гдје други нису смјели", навео је Дачић у телеграму саучешћа.

"Захтијевамо да полиција реагује и ухапси починиоце и наручиоце овог гнусног акта. Најважније је да се сачува мир и стабилност на северу Косова", навео је Дачић на конференцији за новинаре у вили "Горица" у Подгорици.

Предсједница Народне скупштине Србије Маја Гојковић најоштрије је осудила убиство Оливера Ивановића, и оцијенила да је ријеч о терористичком акту и кукавичком чину.

"Најоштрије осуђујем беспризорни терористички акт убиства Оливера Ивановића, уперен против свих Срба на Косову и Метохији, државе Србије, мира и стабилности у региону", истакла је Гојковићева.

Она је навела да овај гнусни кукавички чин захтијева осуду и хитно реаговање органа Еулекса и Унмика да би починиоци овог злочина што прије били изведени пред лице правде.

"Очекујем да се неизоставно изађе у сусрет захтеву државних органа Србије да учествују у спровођењу истраге на територији Косова и Метохије", изјавила је Гојковићева.

Предсједник Одбора за Косово и Метохију Народне скупштине Србије Милован Дрецун рекао је да му се чини да је ријеч о професионалном убиству.

" Акција је дуго припремана, аутомобил који је коришћен у атентату је уништен и коришћен је пиштољ са пригушивачем", навео је Дрецун.

Сматра да је наручилац ангажовањем професионалних убица жели да се сакрије. Сматра да је важно да се затвори простор за спекулације и да се у што краћем року пронађу извршиоци и налогодавац.

Како је истакао, Ивановић је био важна политичка фигура међу Србима на КиМ. "Не треба заборавити да је да је убиство дошло у тренутку када су се десили случајеви уништавања имовине Срба на Косову и пред подизање првих оптужница против команданата бивше ОВК", истакао је Дрецун.

Нагласио је да је и Стејт департмент упозорио на могућност изазивања нереда и организовања терористичких напада. Каже да га чуди да међународни званичници нису открили да се нешто планира.

Генерални секретар у Министарству спољних послова Вељко Одаловић рекао је да је убијен један од најбољих међу нама који се борио за Србе на КиМ.

"Ивановић ништа није радио да учини штету некоме, ни Албанцима, ни Србима. Он је увијек разговарао језиком аргумената, отворено", нагласио је Одаловић.

Како каже, Ивановића су људи вољели, он није човјек који је мрзио, и био је отворен и храбар, те још више боли "кукавичко убиство".

Додао је да је на данашњи дан, 16. јануар, "црни дан" када је у питању безбједност Срба на КиМ, јер је на тај дан прије три године убијен Димитрије Јанићијевић и прије двадесет година покушан атентат на ректора Радивоја Паповића.

Поводом убиства Ивановића, предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац у изјави за РТС рекао је да је убијен човјек који је велики дио своје каријере посветио дијалогу између Срба и Албанца и успостављању мирних односа између два народа

"Убијен је велики и срчан борац за права Срба како на Косову и Метохији тако и свуда. Убијен је наш пријатељ", додао је Пуповац.

Принц Александар Карађорђевић поручио је да је убиство лидера Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда" Оливера Ивановића ненадокнадив губитак за све којима су мир и правда на срцу, те оцијенио да оно "има много извршилаца и још више редитеља".

"Они који су покренули хајку на Ивановића, они који су саучествовали у његовом неоправдано дугом боравку у затвору, они који су имали слуха за све и свакога осим за невоље српског становништва на Косову и Метохији, они који и данас верују да се проблеми најуспешније решавају одстрелом политичких супарника, они поново настављају свој злочиначки поход", упозорио је Карађорђевић.

Он је истакао да је убиство Ивановића ужасно, али и да је неометано и некажњено дјеловање оних који су подједнако криви, као и онај који је повукао ороз, пораз људскости, цивилизације и демократије, а ту нико нема право да остане по страни.

Удружење породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији оцијенило је да су изјаве предсједника и премијера самопроглашеног Косова Хашима Тачија и Рамуша Харадинаја, у којима осуђују убиство Оливера Ивановића, увредљиве јер су и сами починили монструозне злочине на Космету.

"Јавност нека не мисли да су то искрене изјаве и позитиван гест `албанских лидера`. Ти исти су још јуче киднаповали и убијали Србе", саопштено је из Удружења.

Породице српских жртава са Космета затражиле су да Специјални суд за злочине терористичке ОВК над Србима процесуира и осуди Тачија и Харадинаја.

ДСС: Још један у низу некажњених злочина на Космету

Демократска странка Србије /ДСС/ саопштила је да је шокирана вијешћу да је Оливер Ивановић јутрос "сурово смакнут" испред просторија његове странке, те да очекује од државе Србије да се најенергичније ангажује да овај злочин не остане некажњен. У саопштењу се напомиње да је убиство Оливера Ивановића, који је због оптужнице Еулекса више од три године невин провео у притвору, посљедњи у низу нерасвијетљених злочина почињених на сјеверу Косова и Метохије посљедњих година.

Осуде и из Брисела

Европска унија је "снажно осудила" убиство Оливера Ивановића и позвала све стране да покажу “мир и да се уздрже“, како би закон и правосуђе на Косову обавили свој посао.

"Очекујемо од косовских власти из области владавине права да не штеде труда како би нашли и извели починиоце пред лице правде без одлагања. ЕУЛЕКС ће у томе помоћи властима у оквиру свог мандата“, изјавила је портпаролка Европске комисије Маја Коцијанчић.

ЕУ је упутила саучешће породици Оливера Ивановића.

НАТО је осудио убиство Оливера Ивановића и апеловао на све стране да покажу уздржаност и омогуће правосудним органима да спроведу свеобухватну истрагу. Портпарол НАТО-а Оана Лонгеску изјавила је за Танјуг да Кфор наставља да гарантује безбједност и слободу кретања широм Косова и Метохије на основу Резолуције Савјета безбједности УН 1244.

Она је поручила да НАТО у потпуности подржава дијалог Београда и Приштине уз посредовање ЕУ и позива да он буде настављен што прије.

"То је од кључног значаја за регионални мир и безбједност", рекла је Лонгеску.

УНМИК поново затечен

Шеф УНМИК-а Захир Танин осудио је јутрошње убиство Оливера Ивановића, предсједника Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда" и изразио наду да ће одговорни за овај злочин бити брзо ухапшени.Танин је изразио увјерење да ће истражни органи радити брзо и ефикасно, додајући да су све међународне агенције на терену спремне да пруже било какву подршку која би помогла брзом хапшењу одговорних.

ОЕБС на Космету

Шеф Мисије ОЕБС-а на Косову амбасадор, Јан Брату, осудио је јутрошње убиство Оливера Ивановића, лидера Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда", истичући да ће откривање убица бити велики тест за владавину права на Косову.Брату је позвао надлежне органе да учине све да се починиоци изведу пред лице правде.

Он је истакао да је "разорна помисао да један политичар у 2018. години може да буде хладнокрвно убијен на Косову", те додао да убиство Ивановића изазива дубоку узнемиреност.

Вијест о убиству Ивановића пренијели највећи свјетски медији

АП оцјењује да ће овај напад највјероватније појачати етничке тензије на Косову и наглашава да је предсједник Србије Александар Вучић тим поводом сазвао хитну сједницу Савјета за националну безбедност. Америчка агенција у извештају из Косовске Митровице Ивановића описује као "једног од кључних политичара на сјеверу Косова, већином насељеном Србима".

ББЦ у свом извјештају наводи да је убијен истакнути српски политичар на Косову Оливер Ивановић, који је "сматран једним од умјерених лидера косовских Срба". И агенција Ројтерс пренеијла је данас вијест о терористичком нападу у Косовској Митровици у којем је убијен лидер Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда", наводећи да је Ивановић познат као умјерен политичар и да је био један од главних саговорника званичника НАТО, УН и ЕУ.

И руска агенција Тасс пренијела је да је лидер Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда" Оливер Ивановић јутрос убијен у Митровици. Као главну вијест на свом сајту убиство Оливера Ивановића пренела је и “Раша тудеј“. Тасс јавља и да се људи у великом броју окупљају испред просторија сједишта странке и болнице, као и да је полиција блокирала околне улице.

Француски медији Ивановића описују као важног српског политичара на Косову, док је Радио Слободна Европа подсјетио да се на посљедњим локалним изборима 22. октобра 2017. због застрашивања на сјеверу Косова, четворо са листе странке чији је Ивановић био лидер повукло, те да му је недавно у Сејверној Митровици запаљен аутомобил. На то подсећа и "Дојче веле".

Извор: Агенције