latinica  ћирилица
16/01/2018 |  11:06 ⇒ 11:12 | Аутор: РТРС

Звиздић и Мектић разговарали са мисијом ФАТФ-а

Предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић и министар безбједности БиХ Драган Мектић данас су у Сарајеву са техничком мисијом Стручне групе за финансијско дјеловање разговарали о спровођењу законских и подзаконских прописа из области спречавања финансирања тероризма и прања новца.
Предсједавајући Звиздић и министар Мектић - Фото: СРНА
Предсједавајући Звиздић и министар МектићФото: СРНА

Звиздић је упознао делегацију ФАТФ-а о приоритетима рада Савјета министара и истакао опредијељеност европском путу, економском развоју и очувању стабилности, укључујући борбу против свих облика криминала и тероризма, саопштено је из Савјета министара.

Он је изразио опредјељење БиХ етаблирању сигурног система за спречавање прања новца и финансирања тероризма имплементацијом Акционог плана, креираног на темељу препорука ФАТФ-а.

Звиздић очекује да ће ова посјета резултирати позитивним извјештајем који ће омогућити да БиХ већ идућег мјесеца, на пленарном засједању, буде уклоњена са сиве листе ФАТФ-а, што би био позитиван сигнал за све пословне људе, као и грађане БиХ.

Мектић је нагласио преданост институција БиХ борби против тероризма и додао да је имплементација Акционог плана текла спорије због специфичне уставне структуре БиХ, али да је у коначници успостављен ефикасан систем.

Звиздић и Мектић су навели да провођењем Акционог плана, доношењем двадест законских и подзаконских прописа на нивоу БиХ, Републике Српске и Федерације БиХ тај посао није завршен и истакли опредјељење БиХ да континуирано настави борбу против финансирања тероризма и спречавања прања новца.

Представници ФАТФ-а похвалили су рад Савјета министара БиХ на имплементацији Акционог плана и изразили задовољство оствареним напретком.

Мисија ФАТФ-а истакла је да је провођење Акционог плана само први корак у борби против финансирања тероризма и спречавања прања новца.

Извор: СРНА